![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam następujący problem. Piszę system w PHP, i nie wiem jak mam sprawdzać zawartość inputa. Generalnie jest tak: mam sobie formularz, inputa, i 3 div'y. Te div'y (pass1-pass3) mają ten sam rozmiar, a default'owo czarne tło i szare obramowanie. Ja potrzebuję skrypt w javie, który w czasie rzeczywistym zmieni ich style zależnie: -Jeśli pole input nie jest puste zmienia się wygląd pola "pass1" z default'owego czarnego tła na czerwone, i bordowe obramowanie. -Jeśli pole input zawiera więcej niż 8 znaków, pole "pass2" z default'owego zmienia się na zielone tło, i ciemno zielone obramowanie. -I w końcu jeśli pole input zawiera duże i małe litery, cyfry oraz ma więcej niż 8 znaków to styl div'a "pass3" zmienia się na niebieskie tło i ciemno niebieskie obramowanie. Szukałem już w googlach, ale niczego co znalazłem nie byłem w stanie zastosować ![]() Z góry dzięki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale czego oczekujesz? Porad, gotowca, jak zacząć?
Zacznij od analizy: Kod <input type="password" id="test"><button onclick="alert( document.getElementById('test').value)">pokaz</button>
Ten post edytował kamil4u 1.11.2013, 14:55:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może faktycznie trochę głupio sformułowałem temat. Nie no, na tyle znam jave, żeby wykonać taki przykład. Nie wiem jak napisać pętle if. W sensie co zdefiniować w warunku tych 3 pętli, żeby działały tak jak bym chciał. I sprawdzały zawartość tego inputa w czasie rzeczywistym. :/
Czego oczekuję? Chciałbym, aby ktoś nakierował mnie, w sensie pomógł sformułować warunki i dał kilka wskazówek. Teraz, tak patrzę po raz kolejny na ten przykład @kamil4u i podsunąłeś mi pomysł ![]()
Nie wiem tylko jak zdefiniować 3 warunek if(), czyli jak sprawdzić czy zawartość value zahacza się chociaż pojedynczymi znakami jednocześnie w 3 przedziały: (a-z) (A-Z) (0-9). Drugim problemem jest to, że divy zmieniają styl dopiero po kliknięciu na button, a nie w czasie rzeczywistym. Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dzięki ![]() Ten post edytował kuba_bardo 1.11.2013, 15:18:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat znakami jednocześnie w 3 przedziały: (a-z) (A-Z) (0-9) Rozwiązanie, które znajdziesz w Google pod hasłem: wyrażenia regularne Cytat Drugim problemem jest to, że divy zmieniają styl dopiero po kliknięciu na button, a nie w czasie rzeczywistym. Zastosuj inne zdarzenie: onchange, onkeydown, onkeypress, onkeyup Kod <input type="password" id="test" onkeydown="a();"> Pamiętaj, że ktoś może usunąć hasło( zmniejszyć ilość znaków np. z 9 do 7 ), wtedy musisz zmienić div-a z powrotem( if-else ) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki !
Wszystko działa tak jak powinno. Załączam poprawiony kod, może komuś, kto będzie miał podobny problem się przyda ![]()
Jeszcze raz wielkie dzięki ![]() Temat do zamknięcia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wrzucaj tego bezpośrednio w if wrzuć do zmiennej wyrażenie a potem dopiero z zmienna porównuj
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 22:35 |