![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pewien problem. Przerabialem skrypt pobierający ostatnie tematy z forum tak abym mogl go wstawic w JavaScript (i w .tpl na stronke) i teraz nie wiem jak zrobic by wczytywał polskie znaki. Próbowałem róznych kodowań ale nadal pobiera np. "PromujÄcy" zamiast "Promujący". Nie mogę wstawić <meta ... > bo wtedy nie przeczyta skryptu.
Ten post edytował fardbleecker 1.11.2013, 02:51:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 27 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki charset ma plik? W edytorze jaki format plików jest?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 22 Dołączył: 11.04.2010 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uniwersalne sposoby radzenie sobie z problemami z kodowaniem:
Baza MySQL: 1. Sprawdź jakie kodowanie jest ustalone dla całej bazy danych z którą się łączysz 2. Sprawdź czy takie samo kodowanie jest ustalone dla tabeli, z której pobierasz dane 3. Sprawdź w strukturze tabeli czy pola (tekstowe), z których pobierasz poszczególne rekordy mają takie samo kodowanie 4. Sprawdź czy prawidłowo wyświetlają się znaki w istniejących już rekordach Pliki: 1. Sprawdź kodowanie ustalone dla pliku, w którym znajduje się skrypt pobierający dane z bazy ( do sprawdzenia kodowania i ewentualnej jego zmiany nadaje się taki edytor tekstu jak Notepad++ ) 2. Sprawdź czy kodowanie ustalone dla pliku, w którym będziesz wyświetlał dane ma takie samo kodowanie 3. Sprawdź kodowanie ustalone w tagu meta charset głównego pliku PHP: 1. Sprawdź czy funkcje PHP, których używasz do manipulacji ciągiem obsługują polskie znaki 2. Po połączeniu z bazą danych możesz wysłać zapytanie ustawiające kodowanie danego połączenia: W przypadku phpbb, jak się domyślam ( bo nigdy nie korzystałem) będzie:
Do tego możesz przygotować najprostszy możliwie plik, który pobiera 1 rekord z bazy ( ciąg zawierający polskie znaki ) i wyświetla je. Łatwiej będzie zlokalizować Ci przyczyną problemów. Czasami problem istnieje w skrypcie zapisującym dane do bazy, ale jeśli w innych częściach strony te same rekordy wyświetlają się poprawnie to odrzuciłbym w ogóle sprawdzanie MySQL. Mam nadzieję, że któryś ze sposobów pomoże ![]() Ten post edytował session 1.11.2013, 23:00:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:28 |