![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
zamierzam stworzyćsystem osiągnięć. Chcę, żeby w bazie zapisywało się coś w rodzaju: Osiągnięcie1 1/2 gdzie: 1 - wykonana jedna cześć 2 - wykonana całość. Myślę, że z zapisem sobię poradzę tylko problem tkwi w tym, że nie wiem jakim polem w bazie mam się posłużyć. Czy TINYINT będzie dobrym rozwiązaniem czy INT? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co masz na myśli pisząc "jedna część", ale jeśli na osiągnięcie składa się kilka czynności, to może lepiej rozważyć osobną tabelę?
|
|
|
-tajemnica- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tabela:
- Osiągniecia: *id *tytul *opis *nagroda_pkt - Osgiągniecia_wykonane *id *id_player *id_osiagniecie *time I chyba tyle? taki najprostszy sposób. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@tajemnica, chyba jednak nie o to chodziło autorowi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może inaczej to wytłumaczę.
Gracz do wykonania zadania ma dwa razy np. zmienić hasło. Jak zmieni raz to zmienia się na 1/2. Jak na 2/2 to wykonał całe i ustawia mu, że wykonał. I tak jak powiedziałem nie wiem jakim polem sięposłużyćw bazie, żeby wykonać a/b. Czy nie weźmie mi tego MySQL za dzielenie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 13 Dołączył: 7.04.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie możesz zrobić zwyczajnego pola int np. status zadania które po wykonaniu 1 części zmieni się na 1, a w PHP wyświetlisz sobie np 1/2 czy co tam chcesz. W kodzie odpowiednio to zinterpretować np. 0 = 0/2 zadania, 1 =1/2 zadania , 2= 2/2 zadania i gra (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwa pola: `ilosc_wykonanych` i `ilosc_do_wykonania`.
I po problemie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:23 |