![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Czy są wśród Was osoby, które programują w PHP tworząc strony WWW, własne CMS`y itd., a dodatkowo pracują zawodowo, gdzie praca ta nie jest związana z programowaniem, a jeśli już to w innch językach? Zastanawia mnie jak można cokolwiek "tworzyć", pracując po 8h dziennie, bedąc poza domem od 7 do 17-18 ? Jak znaleźć czas na PHP, nie wspominając o czymkolwiek innym... Ten post edytował kosmos 30.10.2013, 15:35:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie wieczorami, w wolnych chwilach, czasem weekendy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak uczniowie znajdują czas na naukę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bedąc poza domem od 7 do 17-18 ? No ale między 18:00 a 7:00 jesteś w domu. To jakieś 13 godzin. Biorąc pod uwagę, że potrzebujesz średnio 7-8h snu na dobę, to nadal masz 5h dziennie. Do tego wolne weekendy (32h). Razem jakieś 57 godziny. Kwestia organizacji. Ja z własnego doświadczenia wiem, że masę czasu marnuje się na głupoty - oglądanie jakichś głupot w TV, przeglądanie internetu bez większego celu itd. Zresztą zawsze można sobie znaleźć taką pracę, na którą nie będzie się wykorzystywało tych 3 godzin dziennie na dojazdy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
W miarę możliwości przejdź na 1/2 lub 4/5 etatu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jestem w takie sytuacji, początkowo dojeżdżałem codziennie ponad 40 kilometrów, na co traciłem jakieś 3 - 4 godziny dziennie. Nie wiele mi zostawało.
Od dłuższego czasu mieszkam już na miejscu, więc po powrocie z pracy odpoczywam kilka godzin od komputera i siadam do niego wieczorem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 6 Dołączył: 24.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat bedąc poza domem od 7 do 17-18 A co jeśli się jest poza domem od 5 do 20 naprzykład tak jak ja bywałem? Ciężko po tylu godzinach mieć chęci na cokolwiek tym bardziej, że trzeba jeszcze coś zjeść, wykąpać się itd. ale jeśli jest do programowania pasja to głupia godzinka czy dwie dziennie nawet potrafi poprawić humor (jeśli coś się uda (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ) W weekendy to wiadomo, różnie bywa (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Też pisałem portal wiele miesięcy ot tak hobbystycznie bo to kocham ale miałem to szczęście, że mogłem sobie tygodniami robić wolne bo inaczej to chyba pisałbym ze 2 lata... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a no właśnie .... dlatego poruszyłem ten temat aby dowiedzieć się jak jest w Waszym przypadku.
Ja na codzień mam styczność z Progress 4GL, a PHP wolę po stokroć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zanim dojedzie się z pracy do domu, zje kolację (czasem późny obiad), odpocznie chwilkę, mija sporo czasu i jest taka godzina jak teraz czyli prawie 19:30 kiedy można zasiąść do kompa... a pobódka już przed 6 - niestety. Nie wspomnę już o tych którzy dodatkowo mają rodzinę, dzieciaki na głowie itd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawia mnie jak można cokolwiek "tworzyć", pracując po 8h dziennie, bedąc poza domem od 7 do 17-18 ? Jeśli pracujesz od 7 do 17-18 w fabryce czekolady, gdy wracasz styrany i chce Ci się klepać kod, to jest to masochizm ;) Hobbistyczne klepanie kodu po godzinach != praca w zawodzie programisty. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
@kosmos
Od kilku miesięcy nie tykam się w pracy kodu (jak już to programuję w PowerPoint, Outlook i Excel (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ). Jeśli naprawdę nie mam co robić po pracy, to zdarza mi się zasiąść do kodu na kilka godzin dziennie. Jeśli miałbym podsumować swoją dobę (przy założeniu, że siedzę nad kodem w domu*), to łącznie na pracy (biuro + dom) schodzi mi jakieś 12-14 godzin. * siedzenie nad kodem nie oznacza tylko programowania. Dochodzi do tego czytanie o nowościach, webcasty, specjalistyczne fora i czaty, itp. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2012 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale między 18:00 a 7:00 jesteś w domu. To jakieś 13 godzin. Biorąc pod uwagę, że potrzebujesz średnio 7-8h snu na dobę, to nadal masz 5h dziennie. Do tego wolne weekendy (32h). Razem jakieś 57 godziny. Kwestia organizacji. nie masz chyba za wielu przyjaciół, co? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
No ale między 18:00 a 7:00 jesteś w domu. To jakieś 13 godzin. Biorąc pod uwagę, że potrzebujesz średnio 7-8h snu na dobę, to nadal masz 5h dziennie. Do tego wolne weekendy (32h). Razem jakieś 57 godziny. Kwestia organizacji. Te 5h to chyba przy założeniu, że nie gotujesz, nie sprzątasz, nie robisz zakupów itd.. Bierzecie w ogóle pod rozwagę taki czynnik jak efektywność? Dla mnie 3h rano a 3h wieczorem to dwie różne sprawy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie masz chyba za wielu przyjaciół, co? Ja akurat mam o tyle dobrze, że zawodowo pracuję z PHP, a na dojazdy nie tracę czasu, bo pracuję zdalnie z domu. Więc siłą rzeczy mogę poświęcić więcej czasu na PHP. Autor zapytał skąd ma wziąć na to czas, to mu napisałem - nie tracić go na głupoty i zagospodarować trochę z pozostałych kilku godzin dziennie. Przecież nie napisałem mu, że od razu po pracy ma usiąść do komputera i siedzieć tam aż uśnie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2013 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doba ma około 20 godzin, do tego troche snu i jedzenia i już koniec doby. Czasem przydałoby się ją rozciągnąć do 40 godzin (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 8 Dołączył: 11.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
akurat też mam pracę w której mam sporo styczności z PHP... ogólnie mam wpisane "GRAFIK" w umowie, bo robiłem sporo czasu głównie grafike restrową/wektorową na rózne potrzeby i jakieś dokumentacje... w między czasie postawiłem strone firmy i sklep a teraz robie dość spory projekt i dziennie te 8 h w pracy to tylko PHP - nic wiecej. Po robocie mam dosyć ale tak czy siak siadam sobie wieczorem na pisanie swojego kodu, weekendy spędzam głównie na kodowaniu... ku**wa tak teraz o tym myślę i jest to smutne... jeszcze rok temu gdy mieszkałem w swoim starym mieście moje codzienne życie wyglądało zupełnie inaczej... ale fakt lubie to wszystko rozkminiać i dążę w tym wszystkim do napisania swojego portalu. Jak już go ukończe to będę mógł odsapnąć : ) coś za coś, mam cichą nadzeiję że mi on wypali i wpadnie mi z tego tytułu troche sianka więc to mnie też w pewien sposób motywuje.. Ale fakt faktem czuje sam po sobie ze taka rutyna od kompa do kompa mocno odbija się na zdrowiu... Tak mógłbym czymś się zając i robić coś dla siebie, dla spoortu itd, ale mam postawione cele które realizuje od tego własnie roku i niestety ale wyrzekam się wszystkiego... na początku przyszłego roku ruszam ze swoją działalnością zupełnie nie związaną z programowaniem i każdy grosz się teraz dla mnie liczy. Tak jak ktoś wyżej napisał, o wiele bardziej wolę siąść porobić coś pożytecznego niż bezproduktywnie oglądać TV lub robic inne bzdety. nie ma lekko w życiu, albo rybki albo akwarium ; )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@gitbejbe, jest stosunkowo prawdziwe powiedzenie - "kto nie ryzykuje ten nic nie ma".
Tak czy inaczej ambitniejsze cele są lepsze i bardziej satysfakcjonują. Powodzenia w realizacji projektu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Powód edycji: [batman]: bez takich proszę...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki pyro (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
z tym 2gą wersją Twojego przysłowia to akurat pasowałoby idealnie gdyby ujać to w ten sposób "kto RYZYKUJE, temu ch** w d** " ; ) Zwłaszcza od rodziny, bo tak się składa, że od roku wszyscy ode mnie wiedzą co chcę robić i jakie mam plany i mimo tego, ze mam na to kase i pomysł jest naprawde fajny, to i tak nie ma opcji aby dostać te wsparcie chociazby dobrym słowiem. BA! Zaczynam dowiadywac się, że co rusz ktos mi obrabia dupe , jakies plotki że kase bede chciał pozyczać itd :| tak jak znajomi życzą mi sukcesu tak od bliskich ani jednego dobrego słowa ...własnie dlatego że to ryzyko ; ) |
|
|
![]()
|
|
Ale się dyskusja rozwinęła (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Być może kiedyś będę miał na codzień więcej do czynienia z PHP, zmienię pracę? - może... kto wie. Póki co staram się usiąść chociaż na chwilę wieczorem do PHP - różnie bywa. gitbejbe również życzę powodzenia w interesie i własnym projekcie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował kosmos 5.11.2013, 12:41:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W moim przypadku najwięcej czasu zajmuje dojazd do pracy... Codzinnie 3 godziny zmarnowane w autobusach/tramwajach :/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 06:50 |