![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2003 Skąd: z Gdyni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Pochylam się od jakiegoś czasu nad pewnym problemem natury bezpieczeństwa aplikacji. Mam do napisania grę w statki i jeden z trybów zakłada rozgrywkę hot-seat, czyli 2 graczy na jednym komputerze. Wygląda to tak, że jeden gracz odgrywa swoją turę, pokazuje się plansza, że teraz następuje tura gracza drugiego i prośba o wpisanie jego hasła (ustawionego tylko na czas rozgrywki), gra swoją turę, pokazuje się plansza do wpisania hasła dla drugiego gracza itd. Grywalność takiego rozwiązania jest pomijalna. =p Całość chciałbym rozwiązać, wykonując jak najmniej odświeżeń strony, czyli pytać o ruchy i trafienia serwer asynchronicznie (JSON przesyłany AJAXem). Problem mam tylko jeden - możliwość oszustwa w grze i 'podejżenie' hasła oraz układu statków gracza drugiego, poprzez monit zapytań (np. w konsoli firebuga). Czy istnieje jakiś sposób na bezpieczny (tj. niemożliwy lub znacznie utrudniony) przesył takich danych, zakładając, że gracze mają do dyspozycji tylko przeglądarkę (SSH, sniffery i takie sprawy mnie nie interesują)? Są zatem dwa problemy: 1. Wysyłanie hasła do serwera i sprawdzanie jego poprawności - myślałem nad SHA w JS (+sól w postaci np. czasu unixowego) i wysłanie zashaszowanego hasła, ale to można łatwo sobie wyczytać z kodu i 'przełamać'. 2. Odebranie danych z serwera, zawierających pozycje statków gracza. Jedyny pomysł jaki mam to możliwość 'wyczyszczenia' pamięci operacji połączeń asynchronicznych, tylko nie wiem, czy istnieje pewny sposób dla różnych przeglądarek (załóżmy tylko te nowoczesne + IE10 =p) albo inne podejście do problemu, czy jestem zmuszony jednak co turę refreshować zawartość strony? Ten post edytował Shlizer 29.10.2013, 23:06:23 -------------------- Nie będziesz robił machin na obraz i podobieństwo ludzkiego umysłu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem problemu.
Ajax odpytuje serwer o wynik trafienia - trafiono, nie trafiono i ewentualnie informacja o tym czy zatopiono w zależności od rodzaju gry. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2003 Skąd: z Gdyni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak. Tyle, że po odpytaniu do przeglądarki dobiera się gracz drugi - otwiera sobie firebug, sprawdza pytania AJAX i już zna hasło przeciwnika, a co gorsza - pozycję jego statków. Dlatego właśnie jestem ciekaw, czy istnieje możliwość odpytania serwera tak, aby przeglądarka 'zapomniała' jakie pytanie i odpowiedź wędrowały do strony.
Wiem też o istnieniu JSONP, ale on wciąż jest widoczny w zakładce 'sieć'... Generalnie chodzi o to, czy można taką grę zrobić bezpiecznie bez przeładowań strony, czy jednak nie da się tego obejść. -------------------- Nie będziesz robił machin na obraz i podobieństwo ludzkiego umysłu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powiedz mi jedno bo nie bardzo rozumiem, gdzie trzymasz te hasła w takim razie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy pomysł z tymi hasłami jest Twój? Czy to ma cokolwiek na celu czy wynika z nieumiejętności rozwiązania tego sensownie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SmokAnalog i to jest dobre pytanie ,a co do problemu to może no cache?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Hasła są przechowywane po stronie serwera. Są jednorazowe (wybierane przez graczy tylko na daną rozgrywkę). Wybrałem taki sposób przechowywania ich, ponieważ po stronie przeglądarki łatwo się do nich dobrać.
SmokAnalog: pomysł z hasłami to standard dla gier typu hot-seat, choć sama implementacja w grę przeglądarkową to mój wynalazek (tzn. nie widziałem takiego rozwiązania nigdzie indziej poza grami okienkowymi). -------------------- Nie będziesz robił machin na obraz i podobieństwo ludzkiego umysłu.
|
|
|
![]()
|
|
powiem tak przejmujesz się na zapas, wystarczy odpowiednio skonstruować skrypt, bo skoro ma być to gra turowa no to w danej turze gracz ma mieć tylko dostęp do swojej planszy, a nie kogoś innego, wiec dajesz mu tylko takie uprawnienia i po kłopocie
![]() czyli żeby było jasne co mam na myśli: Gracz A -> logowanie -> gra -> koniec tury -> Gracz B -> logowanie (tylko na konto gracza B, A jest wyłączone z gry w tym momencie) - >gra ->koniec tury ... itd |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, nie doczytałem, że gra ma się odbywać na jednym komputerze. W dzisiejszych czasach wydaje mi się to totalnym dinozaurem, ale sam problem jest ciekawy.
Statki mogą być umieszczane na stronie w momencie "logowania" i przychodzić razem z odpowiedzią na logowanie. Nie musisz ich przechowywać cały czas, wtedy nie będzie możliwości podejrzenia ich przez drugiego gracza w inspektorze. |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam, nie doczytałem, że gra ma się odbywać na jednym komputerze. W dzisiejszych czasach wydaje mi się to totalnym dinozaurem, ale sam problem jest ciekawy. Sama gra będzie w zamyśle będzie posiadać 3 tryby - gry z drugą osobą przez neta, grę z AI lub właśnie hot-seat, ale zgadza się - trzecia opcja sens ma raczej mały (przy grze, gdzie ruch gracza to 3 sekundy praktycznie żaden). Sam problem jednak właśnie bardzo mnie zaciekawił, bo nie tylko w takiej gierce może się przydać przecież, a zagrożenie bezpieczeństwa, gdzie wrażliwe dane są przesyłane z/do serwera AJAXem wielokrotnie w trakcie jednej sesji, do której może mieć dostęp inny użytkownik jest spore.Cytat Statki mogą być umieszczane na stronie w momencie "logowania" i przychodzić razem z odpowiedzią na logowanie. Nie musisz ich przechowywać cały czas, wtedy nie będzie możliwości podejrzenia ich przez drugiego gracza w inspektorze. Przy czym samo logowanie odbywa się AJAXem i dane o planszy także są tak pozyskiwane (nie ma znaczenia, czy to będzie jedno pytanie, czy dwa - logowanie i odpytanie o pozycję własnych statków). Gdzieś te dane muszą zostać przechowane:- trzymanie takich informacji w DOM (i np. ukrywanie CSS) łatwo wyhaczyć - dane trzymane jako obiekt w JS także łatwo znaleźć w inspektorze - otrzymywanie każdorazowo w trakcie wysyłania hasła do serwera i usuwanie z DOM / obiektów JS przy końcu tury ma sens, ale te dane wciąż są widoczne w zakładce 'sieć' lub 'konsola', a więc przeglądarka przechowuje ich wartości, pomimo usunięcia ich fizycznie ze strony i są one 'do wglądu' Zdaję sobie sprawę, że problem jest nad wyrost przy takim projekcie, ale ja jestem może dziwny i gdy widzę jakąś przeszkodę staram się ją rozwiązać, nawet jeśli sam projekt sobie bez niej może poradzić, bo kiedy indziej, w innej produkcji taka wiedza może znacznie przyspieszyć prace lub zniwelować błędy. Niedawno wpadł mi jeszcze jeden pomysł, aby szyfrować wszystkie dane (tj. hasło w trakcie wysyłania i dane o statkach przy pobieraniu), a sam plik JS ze sposobem szyfrowania zaciemnić, aby nie dało się go w łatwy sposób odczytać. Oczywiście 'dla chcącego nic trudnego', ale taka opcja to trochę pójście na łatwiznę. Sorry, że truję dupę o taki w sumie mało spotykany problem =p -------------------- Nie będziesz robił machin na obraz i podobieństwo ludzkiego umysłu.
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie o to chodzi, że możesz te statki usuwać i dodawać do drzewa DOM
![]() Ja to widzę tak: Masz 3 podstawowe stany gry:
Po zalogowaniu, jako odpowiedź przychodzą:
Po kliknięciu na pole, wysyłają się współrzędne z odpowiedzią czy trafił. Po wylogowaniu, z drzewa znikają wszystkie statki (po prostu usuwasz elementy), zostaje tylko pole do wpisania hasła drugiego gracza. Drugi gracz się loguje i sytuacja się powtarza. Rozumiesz ideę? W ten sposób nikt nigdy nie zobaczy tego, czego nie powinien widzieć, bo tego tam po prostu nie będzie. Ani na ekranie, ani w inspektorze, ani nigdzie indziej ![]() |
|
|
![]()
|
|
SmokAnalog: Rozumiem ideę i byłaby ona cacy, ale jednak te dane można łatwo sobie odczytać.
Próbuj w swojej grze po takim AJAXowym logowaniu wejść w inspektor w zakładkę Sieć / Net / Network (w zależności, czy używasz firebuga w FF, czy masz np. Chrome'a), przewiń zapytania i zjedź w dół, otwórz ostatnie z nich i je przejrzyj - masz na tacy dane, które wysłałeś żądaniem AJAX (np. hasło), dane odebrane (np. pozycje statków) i masę dodatkowych danych z czasem wykonania żądania włącznie. Dlatego właśnie, pomimo usunięcia wszystkich elementów z DOM oraz obiektów JS, informacje poufne można nadal zgarnąć. Nie zajmuje to nawet za dużo czasu. -------------------- Nie będziesz robił machin na obraz i podobieństwo ludzkiego umysłu.
|
|
|
![]()
|
|
Moja gra nie oferuje możliwości multiplayera na jednym komputerze
![]()
Szyfrowanie to lepszy pomysł. |
|
|
![]()
|
|
No chyba nie będzie innego wyboru. =/
Dzięki za rady -------------------- Nie będziesz robił machin na obraz i podobieństwo ludzkiego umysłu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 15:17 |