![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześc,
Proszę o pomoc w jednym temacie w którym jestem zielony. Po co przechowywać w bazie hasła w MD5 skoro jeśli nieproszony gość przechwyci takowe, i tak będzie mógł używając go dosłownie, zalogować się na konto danego usera. Jak najlepiej przechowywać hasła użytkowników w bazie. Przy użyciu jakiej funkcji (z własnym kluczem) je kodować. Dzięki Pozdrawiam Ten post edytował kosmos 27.10.2013, 22:12:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 59 Dołączył: 16.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MD5 ma to do siebie, że nie da się go rozszyfrować, a skrypty logujące userów porównują właśnie hashe MD5 a nie same hasła, tzn. że wpisanie hasha md5 w pole 'hasło' nic nie da
![]() A hasła w bazie polecam przechowywać w postaci hasha hasła i jakiejś randomowej soli |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli ktoś wykradnie Ci hasło zakodowane w md5 i spróbuje się z niego zalogować to ono jeszcze raz zostanie przepuszczone przez md5 podczas porównywania hasła wpisanego tego z bazą i wyjdzie zupełnie inny ciąg znaków.
Md5 praktycznie jest nie do rozkodowania, trzeba by było porównywać ciągi znaków zakodowanych haseł z tym wykradzionym. Czyli trzeba znać nie zakodowane hasło ![]() -------------------- ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MD5 było nie do złamania. Jakieś 10 lat temu. Przy odrobinie chęci, obecnie to nie problem.
Obecnie radziłbym stosować Bcrypt albo sha515, koniecznie ze sporą ilością iteracji. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli ktoś wykradnie Ci hasło zakodowane w md5 i spróbuje się z niego zalogować to ono jeszcze raz zostanie przepuszczone przez md5 podczas porównywania hasła wpisanego tego z bazą i wyjdzie zupełnie inny ciąg znaków. Md5 praktycznie jest nie do rozkodowania, trzeba by było porównywać ciągi znaków zakodowanych haseł z tym wykradzionym. Czyli trzeba znać nie zakodowane hasło ![]() Faktycznie! Ehh nie pomyślałem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie! Ehh nie pomyślałem ![]() A ja powtórzę jeszcze raz, md5 obecnie nie jest żadnym zabezpieczeniem. W dodatku aż razi, że nikt nie wspomniał o soleniu hasła. Nawet w sieci możesz znaleźć słowniki md5, niektóre całkiem spore. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Nikt tego nie neguje. Jak najbardziej masz rację. Chodziło mi o samą istotę całego procesu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W PHP 5.5 pojawiły się bardziej współczesne funkcje do obsługi haseł
http://www.php.net/password Warto z nich korzystać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nikt tego nie neguje. Jak najbardziej masz rację. Chodziło mi o samą istotę całego procesu. Jasne, wolę tylko podkreślić, żeby czasem OP nie przyjął tego za prawdę objawioną. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:10 |