![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 22.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
staram się poukładać sobie w głowie to całe Symfony (w wersji >= 2.x) i aktualnie zastanawiam się nad bazami danych. Do rzeczy: Symfony do łączenia się z bazą danych wykorzystuje Doctrine. Do wyboru mamy: DBAL (czyli PDO++) oraz ORM (czyli m.in klasy reprezentujące tabele w bazie danych, repozytoria, zapytania z "wykorzystaniem obiektów" (SELECT t.taskId FROM taks t) oraz wsparcie ze strony konsoli przy tworzeniu tego wszystkiego). Korzystając z DBAL nie ma żadnego mapowania, encji, repozytoriów, a zapytania są tworzone normalne (w sensie, że nie "wykorzystuje się w nich obiektów"). Zdaję sobie sprawę, że istnieje możliwość dodania czegoś innego niż Doctrine poprzez napisanie własnego lub pobranie już gotowego bundle, ale w to nie wnikajmy. Oczywiście zanim przyszedłem do Was studiowałem "The Book" oraz znalazłem przykład wykorzystujący DBAL w "The Cookbook", ale potrzebuję jeszcze potwierdzenia, że dobrze to rozumiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doctrine ORM wykorzystuje DBAL jako abstrakcję na bazę danych.
Poza tym chyba wszystko się zgadza (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Doctrine DBAL/ORM są bibliotekami, które możesz wykorzystać niezależnie od Symfony. Zamiast Doctrine możesz wykorzystać Propela (a dokładniej Propel + PropelBundle, który "łączy" Propela do Symfony) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 22.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super, dzięki za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 11:39 |