![]() |
![]() |
-karo- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Na lekcje informatyki mam przygotować quiz składający się z 10 pytań, po czym poprawne odpowiedzi mają być zliczone, podany procent poprawnych odpowiedzi i wystawiona ocena wg przedziałów procentowych. Napisałem pierwszą część w htmlu, ale mam problem z drugim plikiem tzn. nie radzę sobie z napisaniem tego drugiego kodu. Wypisałem zmienne np $pytanie1=$_POST["p1"] Wiem, że muszę stworzyć jeszcze zmienną $sumapunktow (właśnie tutaj mam problem bo nie wiem jak to tutaj zapisać, by później przy instrukcji if $pytanie1=="coś tam" dodawało się jeden do tej sumy punktów). Gdyby ktoś zechciał pomóc to byłbym wdzięczny ![]() |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
porownujesz czy dobra odpowiedz czy zla jak dobra to jak zla to 0
sumujesz punkty dzielicz przez 10 * 100% -------------------- |
|
|
-karo- |
![]()
|
Goście ![]() |
czyli załóżmy, że to będzie
$sumapunktow=0 ? a pożniej if($pytanie1=="...") { $sumapunktow+1 } czy jak to zrobić? Bo kompletnie tego nie rozumiem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w zaleznosci jaka odp zaznaczy gosc na formuarzu przekazujesz wartosc value="0" lub value="1"
potem np array_sum sumujesz tablice $_POST dzielisz przez count i podajesz wynik w procentach -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:13 |