![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem ze zmiennymi
Gdy utworzę sesję na stronie a.php w ten sposób to spokojnie ją odczytam na stronie b.php, tzn że to działa CODE $_SESSION["kategoriax"] = jakis tekst; Jeśli jednak spróbuję wstawić do sesji zamiast gołego tekstu zmienną z formularza to już się niechce ona wyświetlić na stronie b.php. Po prostu mam puste pole. Oto kod. CODE session_start();
echo' <form enctype="multipart/form-data" action="dodaj.php" method="POST"> <input class="input" type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="1000000" /> Adres Obrazu <input class="input" type="text" name="rozdzielczosc"><br><br> <select name="kategoria">'; echo ' Wybierz Kategorię: <br> <option class="input" selected >Bez Kategorii</option>'; $sql = mysql_query("SELECT kategoria FROM kategoria ORDER BY kategoria ASC ") or die('Błąd Bazy MySQL'); // zapytanie mysql while ($rekord = mysql_fetch_assoc ($sql)) { $id = $rekord['id']; $kategoria=$rekord['kategoria']; echo '<option name="'.$kategoria.'" class="input" >'.$kategoria.'</option>'; } echo '</select><br> <input class="submit" type="submit" value="Przejdź do kolejnego etapu"> </form> '; $x = $_POST['kategoria']; $_SESSION["kategoriax"] = $x; Ten post edytował lukaszalbert 24.10.2013, 22:55:41 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To niestety nie działa w taki sposób, że zapiszesz sobie zmienną z $_POST w sesji i pole automatycznie się ustawi na odpowiednią wartość.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tego to już w ogóle nie ogarniam. skonstruujesz mi coś?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U Ciebie można np. tak:
Tylko usuń jeszcze selected z opcji "Bez kategorii" i zrób to co napisałem w poprzednim poście. |
|
|
![]()
|
|
Teraz mam coś takiego i działa bo widzę treść dodaną do bazy. I mam kolejny problem. Po otworzeniu tej drugiej strony automatycznie mi wtedy dodaje do bazy danych przesłaną treść. A ja chciałbym najpierw te dane wyświetlić jak to miałem pierwotnie. Nie rozumiem jak może z automatu się to dziać.
Próbuję jeszcze dodać do sesji kolejną zmienną z pola input "rozdzielczosc". Ale coś nie chodzi to. CODE <?php session_start(); echo' <form enctype="multipart/form-data" action="dodaj.php" method="POST"> <input class="input" type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="1000000" /> Adres Obrazu <input name="rozdzielczosc" class="input"' . ((isset($_SESSION['rozdzielczoscx']) && $_SESSION['rozdzielczoscx'] === 'rozdzielczosc') ? '' : '') . '><br><br> <select name="kategoria">'; echo ' Wybierz Kategorię: <br> <option class="input">Bez Kategorii</option>'; $sql = mysql_query("SELECT kategoria FROM kategoria ORDER BY kategoria ASC ") or die('Błąd Bazy MySQL'); // zapytanie mysql while ($rekord = mysql_fetch_assoc ($sql)) { $id = $rekord['id']; $kategoria=$rekord['kategoria']; echo '<option name="'.$kategoria.'" class="input"' . ((isset($_SESSION['kategoriax']) && $_SESSION['kategoriax'] === $kategoria) ? ' selected="selected"' : '') . '>'.$kategoria.'</option>'; } echo '</select><br> <input class="submit" type="submit" value="Przejdź do kolejnego etapu"> </form> '; ?> Ten post edytował lukaszalbert 25.10.2013, 11:25:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:27 |