Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Symfony][Symfony2]Wstrzykiwanie danych do formularza w obsludze zdarzenie POST_SUBMIT
gaua69

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej,

Czy istnieje mozliwosc wstrzykniecia danych do formularza w obsludze tego zdarzenia? Chodzi mi o cos takiego:

1. public function onPostSubmit(FormEvent $e)
  2. {
  3. $x = array(1, 2, 3, 4);
  4.  
  5. $form = $e->getForm();
  6. $data = $form->getData();
  7.  
  8. //tutaj dodaje $x do $data
  9.  
  10. $form->setData($data);
  11. }

Problem polaga na tym ze $x nie jest powiazane z encja ktora kryje sie pod $data, wiec nie mam tam setera gdzie moglbym ustawic te dane. Myslalem nad dodaniem nowego pola do forma i usawieniem opcji 'data' => $x ale dostaje blad ze nie zmienie forma gdy jest juz zbindowany(co jest dosyc logiczne). Zrobienie tego w obsludze zdarzenia PRE_SUBMIT tez odpada, bo $x tworze na podstawie danych wprowadzonych do forma. Jak to rozwiazac po ludzku? smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

A co właściwie chcesz osiągnąć, bo odnoszę wrażenie, że coś kombinujesz. Nie możesz dodać sobie niemapowanego pola do formularza?

--------------------
Google knows the answer...
+Quote Post
gaua69

-----

No wlasnie dokladnie tak robie, mam 3 wbudowane formy(takie same) ktorych nie mapuje. Tyle, ze w kontrolerze musze robic cos takiego:

1. $data = array(
  2. $form->get('pole1'),
  3. // pole2 i pole3
  4. );
  5.  
  6. foreach($data as $d) {
  7. //tworzenie obiektu i persistowanie
  8. }

Chcialem odciazyc kontroler od tego i przeniesc to do listenera ktory przygotowal by gotowe obiekty i dodal je do forma.

Ogolnie chodzi o to, ze uzytkownik przy rejestracji ma mozliwosc wyslania 3 zaproszen(imie, nazwisko, email), wiec dodalem te 3 formy w jednym kroku rejestracji, podczas submitu formularza rejestracji dodaje to do tabeli Zaproszenia, a pozniej przy aktywacji/potwierdzeniu konta uzytkownika, wysylam te zaproszenia na podane maile. Moze jest lepszy sposob na to?

Ten post edytował gaua69 23.10.2013, 21:08:19
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Ale co za problem napisać sobie do tego serwis, czyli obiekt, który będzie Ci te zaproszenia wysyłał?

--------------------
Google knows the answer...
+Quote Post
gaua69

-----

Mam serwis do wysylania maili. Chodzilo mi o lepszy sposob pobierania tych danych z forma niz to co teraz robie w kontrolerze wink.gif. Bo jakos tak nie jestem zadowolony z tego.

Ten post edytował gaua69 23.10.2013, 21:33:39
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:07