![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Tworzę w ramach nauki projekt witryny/portalu internetowego w PHP + MySQL. M.in. posiada on funkcjonalność polegającą na automatycznej rezerwacji dokonywanej w imieniu użytkownika o określonych preferencjach. Po dokonaniu takiej rezerwacji, użytkownik ten musi ją potwierdzić. Może to najpóźniej zrobić na 24h przed wydarzeniem, na które automatyczna rezerwacja została za niego przez system dokonana. PROBLEM: Jeżeli jej nie potwierdzi, na jego miejsce ma wskoczyć użytkownik z listy rezerwowej. W związku z tym, muszą zostać uruchomione pewne akcje, jak zmiana w bazie danych i wysłanie maila osobie z listy rezerwowej. Czyli całe przedsięwzięcie zależne jest od czasu, uruchamiane jak wybije konkretna godzina konkretnego dnia. PYTANIE: W jaki sposób można tego dokonać? ![]() Z góry dzięki, pzdr mateusz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...Czyli całe przedsięwzięcie zależne jest od czasu, uruchamiane jak wybije konkretna godzina konkretnego dnia. PYTANIE: W jaki sposób można tego dokonać? ![]() Dokonasz tego za pomocą cron'a + np. skrypt w php uruchomiony przez niego. -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc:)
A teraz jeszcze tak z ciekawości się zapytam: czy są inne metody na uzyskanie takiego efektu? Czy inne języki programowania (python) dają takie możliwości? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 23.10.2013 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym przypadku nie ma znaczenia w jakim języku będzie to wykonane. Zadanie ma zostać uruchomione po upływie jakiegoś czasu, więc jak zostało już napisane, idealnie do tego celu nadaje się CRON.
|
|
|
![]()
|
|
Nie, ja rozumiem i mam zamiar skorzystać właśnie z tego narzędzia.
Bardziej chodzi mi o to, czy jakiś np. python umożliwia powiedzmy stworzenie "własnego crona", w formie nieustannie działającej funkcji, wykonującej pewne zadania w określonym czasie. Jeżeli to ma w ogóle sens:P W każdym razie wiem, że cron to jest właśnie to czego szukałem Ten post edytował Matt91 23.10.2013, 17:07:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:40 |