Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]Akcja podejmowana przez system w określonym czasie, odpowiednia godzina = update w bazie danych + wysłanie maila
Matt91

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Tworzę w ramach nauki projekt witryny/portalu internetowego w PHP + MySQL.
M.in. posiada on funkcjonalność polegającą na automatycznej rezerwacji dokonywanej w imieniu użytkownika o określonych preferencjach. Po dokonaniu takiej rezerwacji, użytkownik ten musi ją potwierdzić. Może to najpóźniej zrobić na 24h przed wydarzeniem, na które automatyczna rezerwacja została za niego przez system dokonana.
PROBLEM:
Jeżeli jej nie potwierdzi, na jego miejsce ma wskoczyć użytkownik z listy rezerwowej. W związku z tym, muszą zostać uruchomione pewne akcje, jak zmiana w bazie danych i wysłanie maila osobie z listy rezerwowej. Czyli całe przedsięwzięcie zależne jest od czasu, uruchamiane jak wybije konkretna godzina konkretnego dnia.
PYTANIE:
W jaki sposób można tego dokonać?tongue.gif Czy muszę uciec się do innych technologii? Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi:)

Z góry dzięki, pzdr
mateusz
Go to the top of the page
+Quote Post
mar1aczi

-----

Cytat(Matt91 @ 23.10.2013, 17:29:38 ) *
...Czyli całe przedsięwzięcie zależne jest od czasu, uruchamiane jak wybije konkretna godzina konkretnego dnia.
PYTANIE:
W jaki sposób można tego dokonać?tongue.gif Czy muszę uciec się do innych technologii? Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi:)

Dokonasz tego za pomocą cron'a + np. skrypt w php uruchomiony przez niego.

--------------------
Szanuj innych czas! Kliknij , gdy pomocną wskazówkę otrzymasz.
+Quote Post
Matt91

-----

Dzięki za pomoc:)

A teraz jeszcze tak z ciekawości się zapytam:

czy są inne metody na uzyskanie takiego efektu? Czy inne języki programowania (python) dają takie możliwości?
+Quote Post
PabloP

-----

W tym przypadku nie ma znaczenia w jakim języku będzie to wykonane. Zadanie ma zostać uruchomione po upływie jakiegoś czasu, więc jak zostało już napisane, idealnie do tego celu nadaje się CRON.
+Quote Post
Matt91

-----

Nie, ja rozumiem i mam zamiar skorzystać właśnie z tego narzędzia.
Bardziej chodzi mi o to, czy jakiś np. python umożliwia powiedzmy stworzenie "własnego crona", w formie nieustannie działającej funkcji, wykonującej pewne zadania w określonym czasie. Jeżeli to ma w ogóle sens:P
W każdym razie wiem, że cron to jest właśnie to czego szukałem

Ten post edytował Matt91 23.10.2013, 17:07:18
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:40