![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od dłuższego czasu nurtuje mnie jedno pytanie - czy da się dodać do zmiennej PHP +1 bez potrzeby odświeżania strony? Dokładnie tak jak dzieje się to za pomocą formularza: Cytat <form method="POST" action="index.php"> (...) Na dzień dzisiejszy słyszałem tylko o opcji Ajaxa: Cytat function update_val(value){ $.ajax({ url: 'index.php', type: 'POST', data: { dod: value } }); } Jednak po odebraniu tej zmiennej za pomocą $_POST['dod'], nie można jej do niczego przypisać (jest pusta, niezdefiniowana). * Oczywiście wysyłam jakąś cyfrę do funkcji function update_val(value) ![]() Jeśli nie da się tego zrobić w ten sposób, bardzo proszę nakierować nie na coś takiego: Jak do istniejącej sesji dopisać dowolną wartość po kliknięciu BUTTONa. Naturalnie bez odświeżania strony. Bardzo proszęo pomoc, Pozdrawiam! Ten post edytował bakal 20.10.2013, 19:24:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP to język wykonywany po stronie serwera, więc nic nie da się z nim zrobić bez odświeżenia strony. Ajax załatwi sprawę, tylko napisz dokładnie o co chodzi - co tworzysz?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym tylko dodać do zmiennej $suma +1, po kliknięciu na przycisk.
To mi wystarczy, chciałbym tylko poznać mechanizm przekazywania zmiennych przez funkcję ajaxa. A jeśli chodzi o przeznaczenie, chcę dopisać do tablicy asocjacyjnej pewną wartość. Następnie zapisać tablicę do sesji. Proces ten musi działać bez odświerzania strony, a nie może być przekazywany za pomocą GET (bo nie mogę zmienić struktury linku). Dziękuję za odpowiedź! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli rzeczywiście ma to działać z sesją (po odświeżeniu strony wartość ma się nie zmienić), to Ajax da radę. Nie musisz mu nawet nic przekazywać. Wystarczy, że plik PHP wczytywany Ajaxem będzie sprawdzał wartość w zmiennej. Jeśli jej nie ma jeszcze, to przypisuje jej wartość 1. Jeśli jest, to ją zwiększa o 1. Na końcu ją zwracasz, a skrypt JavaScript robi z tą wartością co mu się podoba.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:34 |