![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym spytać się Was jak sobie radzicie z bezpiecznym przesyłaniem tekstu z formularza. Ja używam czegoś takiego: na stronie mam formularz, ustawiłem tam nagłówek:
informacje z formularza z tej strony przetwarzam za pomocą: tak przygotowaną zmienną wysyłam w zapytaniu MySQL. w bazie danych mam zdefiniowane kodowanie na utf8_polish_ci na innej stronie odczytuje te informacje przy pomocy zapytania MySQL. Później wyświetlam je: Wszystko działa, sposób jest bezpieczny, tylko strasznie krzaczy się na polskich znakach. Jak Wy sobie z tym radzicie? Czuję, że problem nie jest w kodowaniu w bazie danych, lecz przy funkcji htmlspecialchars. Jeżeli ustawię jej flagę w sposób obcina mi polskie fonty :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast MySQL używaj PDO.
Polskie znaki -> w edytorze tekstów ustawiasz format znaków na UTF-8 bez BOM |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to co piszesz nie rozwiązuje istotny problemu.
zapytanie z PDO czy MySQL - nie ma znaczenia. potrzebuje zabezpieczyć się funkcją podobną do htmlspecialchars(), tylko z polskimi fontami. i nie potrzebuje nic zmieniać w edytorze tekstu, bo dane wprowadzam nie z edytora tekstu, a z formularza na stronce |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
htmlspecialchars nie ma nic wspólnego z kodowaniem znaków, więc nie gadam głupot.
A z PDO to była rada, bo wtedy nie musisz ani mysql_real_escape_string ani htmlspecialchars... |
|
|
![]()
|
|
no właśnie chodzi o to, że ma i ta część mi się pieprzy...
http://php.net/manual/en/function.htmlspecialchars.php nawet nazwa ostatniego atrybutu funkcji to encoding... No ale w takim wypadku ponawiam pytanie - jak Wy zczytujecie i wyświetlacie stringi od użytkowników? PDO jest całkiem fajny, ale nie będę już przeprojektowywał wszystkiego. Ten post edytował golab 20.10.2013, 19:45:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
itak bd musiał :
Cytat This extension is deprecated as of PHP 5.5.0, and will be removed in the future. ![]() po pierwsze var_dump() prawdę Ci powie, a po drugie jak masz złe kodowanie w pliku to źle Ci wyświetla ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:29 |