![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 17 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam banalny problem, jednak potrzebuję Waszej pomocy. Otóż chcę stworzyć coś mniej więcej takiego: (IMG:http://s4.ifotos.pl/img/testpng_napheap.png) W sumie to to już mam. Chodzi mi o małą poprawkę. Po pierwsze chciałbym, aby div przystosowywał swoją szerokość do długości tekstu, czyli jeśli mam tam 'Aktualności' to div będzie tak długi jak sam napis. Wartość 'width: auto;' powoduje, że div rozciąga się na 100%. Obecnie ustawiłem na sztywno wartość w px, co jest niewygodne bo jeśli kiedyś będę chciał wrzucić jakąś dłuższą frazę to będzie trzeba grzebać w .css i powiększać te piksele. Drugą rzeczą, którą chciałbym osiągnąć to wyśrodkowanie tego napisu w pionie. Mój obecny kod CSS: Kod #info { width: 100%; height: 35px; padding: 2px; color: #fff; border-bottom: 2px solid #33A1DE; margin: 1.5% 0 10px 0; padding: 0; } #info_info { -webkit-border-top-left-radius: 7px; -webkit-border-top-right-radius: 7px; -moz-border-radius-topleft: 7px; -moz-border-radius-topright: 7px; border-top-left-radius: 7px; border-top-right-radius: 7px; text-align: center; margin: 0 0 0 10px; padding: 0; height: 100%; background: #33A1DE; width: 100px; } Kod HTML: Dziękuję za pomoc! (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 10 Dołączył: 21.10.2011 Skąd: UK / PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli to ma być menu, to powinieneś zapakować to w <ul> i <li>.
Takie ułożenie tagów da Ci możliwość dodania efektu dla a:hover. Ten post edytował klima06 20.10.2013, 09:34:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 17 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, to ma oddzielać wątki na stronie, takie jakby belki. Przykładowo:
Nowości [BELKA] tutaj jakiś tekst, długi Aktualności [BELKA] tutaj jakiś tekst długi itd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 10 Dołączył: 21.10.2011 Skąd: UK / PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ups, sorry za moje domysły. W takim razie tutaj masz swój CSS poprawiony. Powinno być ok. Wyśrodkowanie w pionie możesz również padding'iem uzyskać.
Kod #info {
width: 100%; height: 35px; padding: 2px; color: #fff; border-bottom: 2px solid #33A1DE; margin: 1.5% 0 10px 0; } #info_info { -webkit-border-top-left-radius: 7px; -webkit-border-top-right-radius: 7px; -moz-border-radius-topleft: 7px; -moz-border-radius-topright: 7px; border-top-left-radius: 7px; border-top-right-radius: 7px; text-align: center; margin: 0 0 0 10px; padding: 0 12px; height: 100%; background-color: #33A1DE; float:left; line-height: 35px; } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 17:50 |