![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!
na swojej stronie prezentuje projekty i artykuly ktore sa umieszczone w podkatalogach katalogow: artykuly i projekty. kazdy z nich ma nazwe artykul.php lub projekt.php, a katalog w ktorym sie znajduja posiada nazwe taka jak tytul projektu, czy artykulu. +projekty -+cyfrowy_emulator_sygnalu_dcf77 --+projekt.php -+cyfrowy_selektor --+projekt.php -+cyfrowy_termometr_ds1820 --+projekt.php -+dekoder_clip_dtmf --+projekt.php (...) +artykuly -+kursy_rady_praktyczne --+kompletny_projekt_zegara_dcf77 ----+artykul.php --+wykonywanie_plytek_metoda_fotochemiczna ----+artykul.php -+technika_komputerowa (....) -+technika_mikroprocesorowa (...) w jaki sposob wykonac skrypt ktoryby pozwalal mi wygenerowac np. tablice ktora to zawieralaby sciezki do konkretnych plikow, na podstawie ktorych moznaby wygenerowac linki z parametrami przekazywanymi do index.php i na tej podstawie moc includowac zawartosc strony? uff - mysle ze jakos to po ludzq napisalem ![]() pozdro4all -------------------- yegomość KY3ORR
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba powinno to byc jakos tak
hmm , pwinno dzialac. U mnie dziala -------------------- pozdrawiam
Gaza Apache 2.0.52 PHP 5.0.2 MySQL 3.23.58 phpMyAdmin 2.5.4 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok.
ogolnie zaczailem o co mniej wiecej chodzi. mam jednak proble z tym kodem bo mam blad: Call to undefined function: scandir() . czy trzeba dolaczyc jakis modul? pozdro -------------------- yegomość KY3ORR
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z komunikatu wynika ,ze nie zostala ta funkcja zdefiniowana.
Jest to dziwne , bo funkcje tego typuy sa wkompilowane w jadro. Moze popelniles jakas literowke ? -------------------- pozdrawiam
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co pisze w manualu to scandir jest w PHP5 tylko
-------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::.. www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu |
|
|
![]()
|
|
Zamiast scandir() wykorzystaj $lista=`ls` ( dla unix-ow) lub $lista=`dir` dla wind
Bedziesz musial to pewnie obrobic odpowiednio. pzodro -------------------- pozdrawiam
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej readdir()
-------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::.. www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, moim zdaniem calkowicie zle podchodzisz do tego problemu. Poniewaz IMHO lepszą metodą i wydajniejszą jest skorzystanie z bazy danych. Nawet tekstowa wydaje mi się tutaj bardziej odpowiednia niż przeszukiwanie katalogów... ;]
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
doszedlem wlasnie do takiego samego wniosku.
zrobie sobie w tekscie spis tego co i gdzie lezy, oraz nazwy tych artykulow i generowanie linkow bedzie polegalo na odczytaniu i obrobieniu danych z tego pliku. faktycznie takie sztkowanie po katalogach za kazdym razem moze byc malo wydajne. ewentualnie raz na jakis czas aktualizacja pliku (automatycznie). pozdro4all -------------------- yegomość KY3ORR
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Swojego czasu napisałem funkcję która rekursywnie skanowała wszystkie podkatalogi katalogu zadanego jej jako parametr i zwracała nazwy wszystkich znalezionych plików i katalogów w postaci tablicy. Oto ona:
Tak może wyglądać przykładowe jej wywołanie:
Może Ci się do czegoś przyda. ![]() -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:58 |