![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Muszę stworzyć dość prosty mechanizm, który pozwoli mi na wyświetlanie wyniku SELECT z bazy MySQL. Założenia: Na stronie mam pole (form), gdzie wpisuję wartość z jednej kolumny w konkretnej tabeli. Wynik pojawia się jako wiersz, zawierający określone na stałe wartości z kolumn pozostałych. Tabela ma powiedzmy trzy kolumny: ID, Imię, Nazwisko Na przykład: 1, Jan, Kowalski 2, Anna, Nowak Pole do wpisania na stronie służy do wpisania ID. Po wpisaniu 2 powinno pojawić się: Anna Nowak Na razie zrobiłem form do wpisu tak: <form action="index.php" method="post"> ID:<br /> <input type="text" name="ID" /> <input type="submit" value="Sprawdz" /> </form> <?php // odebranie danych z form $ID = $_POST['ID']; if($ID) { // połączenie z bazą danych $connection = @mysql_connect('localhost', 'user', 'password') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); $db = @mysql_select_db('baza_danych', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych'); // robię kwerendę $pokaz = @mysql_query("SELECT imie, nazwisko FROM `ludzie` WHERE `ID`= '$ID'"); if($pokaz) echo ; // TUTAJ CHCĘ WYŚWIETLIĆ TO CO MI ZWRÓCIŁA KWERENDA - czy to się da w ogóle w ten sposób? else echo "Błąd nie udało się wyświetlić rekordu"; mysql_close($connection); } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze korzystaj z bbcode, po drugie po raz kolejny powiem
skąd wy to bierzecie? empty poza tym najpierw sprawdż czy wgl $_POST został wykonany, a co do wyświetlenia wyników zapytania to użyj np http://php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-row.php lub http://www.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-assoc.php btw zainteresuj się PDO a nie w mysql siedzisz ![]() if($pokaz) is only true ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedzi (przepraszam, że z opóźnieniem
![]() Mam kolejny problem ze zbliżonego tematu. Muszę dokonać aktualizacji tabeli. Robię tak: <form action="inserty5.php" method="post"> Modyfikacja:<br /> <input type="text" name="IDENT" /> ID</br><b><input type="text" name="SAP" /> SAP</br><b><input type="submit" value="Zmien" /> </form> <?php $ID2 = $_POST['IDENT']; $SAP = $_POST['SAP']; $con=mysqli_connect('localhost', 'user', 'pass', 'baza'); // Check connection if (mysqli_connect_errno()) { echo "Failed to connect to MySQL: " . mysqli_connect_error(); } mysqli_query($con,"UPDATE SAP SET SAP='444' WHERE ID='43901'"); mysqli_close($con); ?> Działa na sztywno - zmienia wartość w kolumnie SAP na 444 w wierszu gdzie ID jest 43901. Ale chciałbym to zrobić dynamicznie - tak jak jest wyżej: wpisuję w pole IDENT numer, w pole SAP wartość i tabelka aktualizuje mi wiersz gdzie IDENT wynosi tyle ile wpiszę o wartość w kolumnie SAP jaką wpiszę w pole SAP. Wpisuję: mysqli_query($con,"UPDATE SAP SET SAP='@SAP' WHERE ID='@ID2'"); Niestety to nie działa ![]() Co robię źle? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
SAP='@SAP'
Co to jest?? Nie umiesz do tekstu dodac zmiennej? $jakistekst = "blabla $jakaszmienna balbala"; ale to podstawy podstaw Lektura obowiazkowa http://pl1.php.net/manual/en/language.types.string.php przenosze na przedszkole
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:50 |