![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam na forum jestem nowy i chciałem prosić was o pomoc, dokładnie opisze wszystko od początku. Zaczynam się uczyć tworzenia stron w HTML i PHP więc nie jestem profesjonalistą więc proszę o wyrozumiałość jeśli nie będę czegoś pojmował za szybko.
![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro jesteś początkujący to poznaj 2 ważne zasady:
1. Walidacja po stronie przeglądarki (JS) jest miłym dodatkiem ograniczającym liczbę żądań do serwera ale nic ponadto. 2. Po stronie serwera zawsze musi być walidacji nie zależnie od tego czy istnieje ona po stronie przeglądarki czy nie. Wynika z tego to, że Twoja walidacja adresu e-mail w jQuery albo "nie ma sensu" albo jest tylko bajerem. Musisz i tak zrobić walidację po stronie PHP bo JS bardzo łatwo oszukać a jeśli walidujesz wszystko tylko w JS to skrypt PHP łyknie każdy rodzaj ataku. najszybsza metoda walidacji adresu e-mail jaką znam to przykładowo w PHP: W JS możesz użyć wyrażeń regularnych do sprawdzenia czy e-mail wydaję się być prawidłowy - jQuery to ułatwi. Inne sugestie: - nie ustawiaj nagłówka FROM na adres podany w formularzu - szybko trafisz na spam listy - wysyłając mail zabezpiecz się przed XSS (wstrzykiwaniem kodu) - użyj przynajmniej htmlspecialchars lub strip_tags w PHP -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam odnawiam temat teraz uporządkowałem formularz kontaktowy który wysyła przez program pocztowy, czy ktoś mógłby poratować i napisać prosty skrypt php do tego formularza żeby wysyłał formularz bez użycia programu pocztowego? Kombinuje z PHP ale mi nie wychodzi bo nie chce zadziałać. Dopiero się szkole podstaw PHP i nie mam jeszcze zbyt dobrze opanowanego.
Kod: Ten post edytował arti89 5.11.2013, 13:05:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no bez jaj nie,
nikt za Ciebie skyptu gotowego nie napisze, wez gotowca jak sie meczysz http://swiftmailer.org/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:05 |