![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jakie są sposoby na blokowanie insertów do tabeli jeśli wiersz już istnieje a dokładnie chodzi o to......
Tabela user: kolumny: id,imie,nazwisko jak zrobić żeby przy próbie dodania tego samego imienia i nazwiska (pomijając fakt ze w rzeczywistości się mogą powtórzyć) insert się nie wykonał. Dodam jeszcze że nie chodzi mi o zabezpieczenie z poziomu PHP bo to wiem jak zrobić. Jak założyć UNIQUE KEY na jedną kolumnę też wiem. Tu potrzeba coś w rodzaju UNIQUE na dwie kolumny łącznie ![]() Nie da się tego załatwić w jakiś prosty sposób tylko transakcją czy czymśtam ? Na forach nic konkretnego nie znalazłem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niech zgadnę:
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest w tym ze np: Janów Kowalskich jest całkiem sporo
![]() ps. a widzę ze wspomniałeś o tym ![]() Ten post edytował aniolekx 6.10.2013, 08:29:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 13:45 |