![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--phpamator-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Krok po kroku buduje moja baze danych i napotykam na rozne mniejsze lub wieksze problemy ktorych rozwiazania znalezc nie sposob. A moze i sposob ale ja do tej pory nie znalazlem zadnego ktore odpowiadalo by moim wymaganiom. Jak w najprostszy sposob zrobic aby dane pobierane z bazy wpisywane byly do inputów a wlasciwie czy mozna zrobic rozwijana liste w tym samym okienku (polu select) i bylo jednoczesnie edytowalne. Wiem jak zrobic INPUT w którym pojawiaja sie dane odczytywane z bazy. Jednak gdzy probowalem polaczyc to z lista rozwijana wszystko ...... trafial. Nie wiem czy wyrazilem sie dostatecznie jasno wiec jeszcze raz: Lista rozwijana generowana z odczytywanych danych z bazy plus mozliwosc edytowania/dopisywania kolejnych np nazw w tym samym okienku. Po wysaniu i dopisaniu do bazy w kolejnym odczycie zostanie automatycznie dodana do listy. Taka moja fanaberia. Wiem, moge obok okienka listy rozwijanej dodac input ale estetyczniej byloby miec jedno okienko zamiast dwoch (takich co ukradli ksiezyc ![]() Czy to wogole wykonalne ? Pozdrawiam phpamator |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to wykonalne ale wydaje mi sie ze bedziesz musial do tego wykorzystac jquery czyli box ktory normalnie jest inputem i po jego nacisnieciu rozwija sie dodatkowy box z elementami do wybrania, i po wybraniu wartosc pola input jest zmianiana na ten wybrany element.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hej,
W sumie nie mam nic przeciwko temu moze byc I jquery, masz moze jakis przyklad jak to powinno wygladac ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co już masz? Pokaż.
Generalnie input obok nie unikniesz, bo i tak musisz mieć miejsce na wpisanie dodatkowej wartości, obok input dajesz submit który dodaje wartość do listy i czyści input. Jeżeli chodzi o edycję całego select to albo tabelka z każdym polem z select jako input, albo po wybraniu elementu na liście wczytujesz go do pola input, każda zmiana w polu aktualizuje element w select -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tak wyglada generowanie listy rozwijanej. obok mam tak jak pisales input przypisany do tego element formularza I pozniej if'ami decyduje ktora wartosc ma byc zapisywana do bazy czy z select czy z input - jesli jest dopisana w input a select pozostaje pusty to ... a jesli z select to oczywiscie input musi byc pusty.
Nie jest to zapewne zbyt rozsadne ale ... I wyglada to troche kulawo ale dziala w sumie dobrze, mimo to wolalbym w jednym okienku miec wszystko. Czyli jednak nie obejdzie sie bez jQuery. Ten post edytował phpamator 30.09.2013, 15:47:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Po OPTION nie daje sie zadnych tekstow ani BRow.
2) A nie mozesz dodac ostatniej OPTION z trescia: INNE i po jej wybraniu pokazywac inputa na wpisanie innej lokalizacji? To bedzie rozsądniejsze. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W HTML5 jest możliwość stworzenia czegoś na styl takiego comboboxa jakiego potrzebujesz - zapoznaj się z tym.
-------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:15 |