Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]klasa walidacji
gitbejbe

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Nie wiedziałem czy wrzucać to do oceny, bo w sumie bardziej chodzi o to aby ktoś powierzchownie rzucił okiem, czy ide w dobrym kierunku. To moja pierwsza klasa - bazowa, bo chciałbym na niej m.in oprzec pozostałe klasy.

starałem sie uprościć ją do minimum, link do Github'a

jak widać dodanie nowej wartości do walidacji odbywa się w ten sposób:
  1. $validation = new Validation();
  2.  
  3. $validation -> addKey('imie') -> addValue($_POST['imie']) -> addRules('req,min=3,max=10');
  4. $validation -> addKey('login') -> addValue($_POST['login']) -> addRules('req,min=10');
  5. $validation -> addKey('haslo') -> addValue($_POST['haslo']) -> addRules('req,login,min=3,max=10,url,striptags,html,int,'); //itd itp
  6. ...
  7. $validation -> startValidation();

sprawdzenie czy wszystkie pola przeszły poprawną walidacje wywołuje sie poprzez warunek if(!$validation->errors)
odwołanie się do tablicy błędu, np : $validation->errors['imie'] <- bledy beda wyswietlane po kolei począwszy od pierwszej zadeklarowanej wartości do sprawdzenia

błędów nie ma, wszystko działa, ale jak juz wspomniałem, to moja pierwsza samodzielnie napisana klasa, tak więc chciałbym was prosić o to, abyście mogli podpowiedzieć mi czy robie jakieś błędy lub czego mógłbym jeszcze użyć do niezawodności tej klasy

Ten post edytował gitbejbe 30.09.2013, 12:30:18
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:09