![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w temacie: wiem co to słowo kluczowe oznacza, wiem jaką ma funkcję. Nie wiem natomiast czegoś innego, a mianowicie: po kiego diabła zostało ono wprowadzone do php? Przecież można zdefiniować klasę i po prostu nie definiować następnych klas od niej dziedziczących, a użycie słowa final jest chyba trochę jak spalenie mostu za sobą.
A może ono daje coś w rodzaju poprawienia optymalizacji kodu pod jakimś względem? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a na wortal to zagadasz? http://www.php.pl/Wortal/Artykuly/PHP/Pods...-kluczowe-final
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę mnie rozbawiłeś. Oczywiście, że tam byłem i przeczytałem to wszystko. Byłem też na php.net Przecież nie zadałem pytania: do czego służy słowo "final" tylko zadałem pytanie o ogólną ideę zastosowania tego słowa. Po prostu nie bardzo wiem po jakie licho mam zamykać określoną metodę w klasie. Chodzi o to, że goście od php z jakiegoś powodu doszli do wniosku, że trzeba "final" wprowadzić. Ja natomiast pytam: co ich do tego skłoniło? Czy brak tego słowa powodował wczęśniej jakieś problemy? Właśnie o to mi chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakbyś znał jakiś inny języka programowania to byś nie zadawał takich pytań final class istnieje w wielu językach takich jak c++, java itd. A skoro nie rozumiesz definicji poco została wprowadzona, to nic Ci na to nie poradzę..
jak chcesz poznać zastosowanie w praktyce to zajrzyj do frameworka Spawna http://spawnframework.com/ ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj sobie to. Powinno Ci to dać jasność.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:32 |