Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zapis numeru wersji w jednej kolumnie, Jak zapisywać pełny numer wersji aby był poprawnie sortowalny?
Gander

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zastanawiałem się nad tym od dawna, ale temat wypłynął teraz, przy okazji rzeźbienia w SS. Głowę moją zajmuje zagadka jak zapisać numer wersji w jednej kolumnie bazy danych, ale tak, aby można było dane w niej sortować poprawnie i zgodnie z funkcją php: version_compare? Przeczytawszy Semantic Versioning zdecydowałem się na ograniczenie wartości do:

Kod
major.minor.patch.release.index

Zapis może być dowolny, byleby baza danych sortowała je poprawnie. Mam do dyspozycji gettery i settery, więc wartość w bazie może być mało czytelna, skrypty przerobią ją na czytelną.

Pierwszym moim pomysłem było użycie pola typu decimal oraz zapis wersji np 1.2.3 w postaci 1.002003. Ponieważ wydanie może przyjąć wartość: dev < alpha < beta < rc < stable, a wartości te przy zwykłym sortowaniu (sort) nie będą w tej kolejności, można by je zamienić na wartości cyfrowe: 0 < 1 < 2 < 3 < 4. Wszystko pięknie, tylko czasami widuję że patch przyjmuje wartości o długości ponad trój cyfrowe. Pytanie, czy starczy jeśli zarezerwuję dla wartości:
7.13.666-rc.2

szablon decimal:
Kod
###.##########
007.0130066632

bądź char:
Kod
###.###.#####.#.#
007.013.00666.3.2

Jakieś podpowiedzi?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:50