![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam bardzo serdecznie! Potrzebował bym kodu który będzię oddalał strone automatycznie do podanych przezemnie wartości. Strona ma być oddalana cała a nie dany div.
Drugą sprawą jest tak jak w temacie abym mógł umieścić np takie coś "Ostatnio skończyłeś przeglądać /18.php" czy coś w ten deseń. Trzecią sprawą jest raczej podpowiedzenie mi. Mam stworzoną rejestrację. Wystarczy że podepne ją do strony nadrzednej za pomocą include a wszystko będzie działąć ? Czy jak to się robi... Z góry dziekuje za odpowiedzi ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
punkt 2 poczytaj na temat HTML5 History API tu masz przykład http://html5demos.com/history
punkt 3 "to jest tak jakbyś się nas zapytał czy jak do pluszowego misia włożę silnik to ożyje? " pokaż nam swój kod a wtedy ktoś ci powie jak z niego skorzystać, bo mam wrażenie, że tak to nie zadziała, tylko to raczej nie powinno być w tym dziale ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam co do 2 punktu nie wyraziłem się wyraznie. Miałem na mysli że ma to działać po przez SQL. A co do 3 to masz racje nie ten dział ale chyba lepiej jak zadam go tutaj niż jak będę zakładał milion tematów. Ale jesli ma tak być to się dostosuje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poco na bazie skoro są do tego o wiele lepsze narzędzia typu HTML5 History API? a co do reszty to chodzi o to, że nie jest zgodne z tematyka, a skoro potrzebujesz pomocy to to trzeba się tam do nas zwracać, po pierwsze nie będzie zaśmiecać tego działu, a po drugie prędzej znajdziesz tam odpowiedź
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dobrze. Ale jednak bardzo zależy mi na tym aby historia była w SQL ponieważ zalogowany użytkownik bedzie miał dostęp do strony na której skończył a będzie to działało jako gra. A osoba co gra pierwszy raz będzie miała dostep na wiecej sprzetów niż tylko na swoim. Więc bardzo nalegał bym aby ktoś mi pomógł lub zrobił gotowca co do pyt 2 jak i pierwszego które nie otrzymało narazie żadnej odpowiedzi
![]() |
|
|
![]()
|
|
No to w tym wypadku to zmienia sens, chodzi Ci o przechowywanie tylko ostatniej pozycji czy całej historii? bo jeśli ostatnia pozycje to wystarczy, że stworzysz sobie w bazie tabelkę np taka
http://sqlfiddle.com/#!2/c1ba37/1 no i przy logowaniu pobierasz wartość tam zapisaną, no chyba ze chodzi o zmianę za każdym razem jak gdzieś przejdziesz, to będziesz po prostu przy lądowaniu strony robił update ... a jeśli tylko ostatnia przed wylogowaniem to po prostu klikając wyloguj przęśli do tego pliku ostatnia ścieżkę a tam zrób update... a ścieżkę możesz pobrać np przez pathinfo |
|
|
![]() ![]()
|
|
Dokładnie o takie coś mi chodziło
![]() ![]() @edit Po dodaniu kodu do strony wyskakuje taki błąd "Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /home/u557143795/public_html/history.php on line 4 " Kod :
Ten post edytował RosheD 25.09.2013, 17:47:36 |
|
|
![]()
|
|
tak możesz to zrobić jeśli chcesz te informacje wykorzystywać wielu plikach, bo jak w jednym to bym się pokusił o umieszczenie kodu bezpośrednio w tym pliku z resztą strony
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie nie plik będzie umieszany w bardzo wielu stronach, więc przez takie coś to musi być. Zrobiłem update i pokazałem jaki błąd mi wyskakuje . Możesz mi wytłumaczyć gdzie zrobiłem błąd?
Ten post edytował RosheD 25.09.2013, 17:53:36 |
|
|
![]()
|
|
ten kod http://sqlfiddle.com/#!2/c1ba37/1 jest tylko pseudokodem
![]()
oczywiście pod 'przyklad' podstawisz swoja nazwę usera ![]() ![]() Ten post edytował com 25.09.2013, 18:04:30 |
|
|
![]()
|
|
Ok dzięki jeszcze raz. Teraz kod działa tylko nie rozumiem jak przypisać to do danego użytkownika.
jak zrobić żeby ten kod brał dane z innej tabelki, w sensie że bierze ID z tabelki users a zapisuje dane do history tak jak zaproponowałeś ![]() |
|
|
![]()
|
|
masz rację zapomniałem o tej kwestii, że przecież musisz być zalogowany poprawka do tabeli http://sqlfiddle.com/#!2/bc825 a id_user łączysz z id w tabeli używanej do logowania za pomocą relacji
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
"id_user łączysz z id w tabeli używanej do logowania za pomocą relacji smile.gif i na podstawie tego ustalasz jaki ma nr dany user "
mógł byś wyjaśnić o co dokładnie kaman? Jak dokładnie to zrobić jeśli możesz to podaj gotowca z tego nauczę się najwiecej analizując linijke po linijce niż jak mam cię meczyć odpowiedziami co 2 min. |
|
|
![]()
|
|
nie dam ci gotowca bo nie mam twoje tabeli user i wgl ale mogę Ci wytłumaczyć co i jak, chodzi o to, że zapewne w tabeli user posiadasz pole id auto_increment, wiec automatycznie dopisuje Ci się nr, no wiec na podstawie tego nr w tabeli historia będziesz oznaczał użytkowników, czyli po stworzeniu użytkownika sprawdzasz jaki został przydzielony mu numer i zapisujesz go do zmiennej np $idUser a następnie tworzysz w tabeli historia wpis :
Ten post edytował com 25.09.2013, 18:50:33 |
|
|
![]()
|
|
Zrozumiałem to tak że musze dodać ten wpis do rejestracji on automatycznie będzie przypisywał id zarówno w tabeli "users" bo tam u mnie rejestrują się użytkownicy jak i history . Dobrze zrozumiałem?
|
|
|
![]()
|
|
no prawie dobrze... jeszcze raz po kolei wypunktuje Ci:
1. użytkownik podaje dane i dodaje sie nowy wpis do tabeli users 2. pobierasz z bazy danych id z tabeli users na podstawie loginu użytkownika który masz zapisany w $POST['user'] czy dowolnie inaczej 3. zapisujesz pobrane id do zmiennej np $idUser 4. dodajesz wpis do tabeli history jak na przykładzie wyżej 5. Użytkownik loguje się wykonujesz UPDATE ścieżki pliku który odwiedził pobierając id w podobny sposób jak wcześniej, można by tu użyć SELECT INSERT i SELECT UPDATE ale z tym sobie chyba nie poradzisz, dlatego rozbij sobie na dwa zapytania ![]() Ten post edytował com 25.09.2013, 19:07:58 |
|
|
![]()
|
|
Stary proszę cię, mózg ro****any
![]() Jeśli masz trochę czasu i chęci to prosze cię wyjaśnij mi to tak samo tylko każdy z tych punktów bardziej rozpisz bo nie zrozumiałem pare więc: Na czym polega sciąganie z bazy danych, ten kod który podałeś już to samo wykonuje prawda? Ten kod również sam zapisuje dane do id_user? Nie będzie prościej przerobić ten kod aby pokrywał się z już "users". Nie może po prostu wczytywać już gotowego id ? Co masz na myśli "robić update", z czym to się je i o co dokładnie chodzi bo tego to wgl nie rozumiem. To też chyba już ten sam kod wykonuje prawda? Naprawdę przepraszam ale nie potrafię tego zrozumieć i niech ci Bóg w ilości s*ksu wynagrodzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
widzę, że na chwile obecna to ja nie jestem w stanie Ci pomóc, bo ja myślałem ze po prostu nie wiesz jak do tego podejść ale widzę Ty po prostu jesteś zielony w temacie mysql dlatego na początek trzeba by poznać jego tajniki http://webmade.org/kursy-online/kurs-mysql.php
![]() ![]() Ten post edytował com 25.09.2013, 20:40:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:34 |