![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w piątek w mojej okolicy, w pewniej szkole odbędzie się "noc odkrywców". Szczerze mówiąc nawet nie wiem do końca o co chodzi w tym całym przedsięwzięciu, ale mniejsza o to. W każdym razie z każdej szkoły wyższej będą osoby prezentujące coś na temat nauki. Rzuciliśmy ze znajomymi pomysł aby także z informatyki pokazać coś ciekawego. Ja jako wielbiciel programowania postanowiłem pokazać coś z nim związanego ![]() Pierwszy pomysł na jaki wpadłem to pokazanie możliwości jakie daje nam BotApi od GG. Wiadomo.. dużo młodzieży pisze na GG, a stworzenie bota daje dużo frajdy(sam się wkręciłem w programowanie dzięki temu). No i teraz moja prośba: znacie jakieś kolejne Ciekawe rzeczy które mógłbym przedstawić .? ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli to ma być jakaś prezentacja dla dzieciaków to opowiedz im coś, co pobudzi ich wyobraźnię. Że oprogramowanie jest potrzebne do działania zegarka elektronicznego, mikrofalówki, telewizora, samochodu, rakiety, czołgu, drona itp. Możesz poprzeć to jakimiś przykładami. Kiedyś w samolotach były używane mechaniczne żyroskopy, a teraz elektroniczne akcelerometry i masa komputerów. Możesz np. pokazać zdjęcia z kokpitu starego samolotu i jakiegoś nowego myśliwca.
Zrób to z jajem i żeby było ciekawe dla dzieciaków. A nie jakąś smętną prezentację z 1000 linijkami kodu, którego nikt nie zrozumie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie jak napisał sowiq, nie ma co pokazywać kodu czy zagłębiać się w kwestie techniczne. Dodatkowo gg lata świetności ma już chyba za sobą. Wydaje mi się też, że temat gier może ich trochę bardziej zainteresować :-)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie takie dzieciaki. Tak jak pisałem młodzież w wieku 13-16 lat. A dla młodszych mamy już coś ciekawszego wymyślone
![]() Ale pomysł z grami nie jest wcale głupi. W każdym razie dzięki za odpowiedź. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się też, że temat gier może ich trochę bardziej zainteresować :-) A co za tym idzie, zaprezentować możliwości silników graficznych. Polskie produkcje dobrze się nadają Wiedźmin, crime cities, chrome, call of juarez, dead island czy wiele innych. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Aż tak zaawansowany nie jestem, żeby prezentować możliwości silników graficznych, ale warto poczytać i wspomnieć, na pewno to jakaś ciekawostka
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Pokaż im któryś z programów do wizualnego tworzenia gier z możliwością dodawania wstawek z kodu. Zachęci to tak tych zainteresowanych krzaczkami, jak i dopiero szukających ciekawego zajęcia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Młodzież używa GG, naprawdę? Ostatnio jak włączyłem GG, to jedyne osoby online, to były BOTy.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaz im LOGO
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to może colobot - "prosta" gra w której można programować roboty, a do tego darmowa więc możecie wystawić kilka stanowisk na których każdy spróbuje swoich możliwości
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WebGL
![]() ![]() -------------------- "Zło do triumfu potrzebuje tylko tego, aby dobrzy ludzie nic nie robili" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Scala
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja dalej upieram się nad czymś, co zaciekawi dzieciaki/młodzież. Pokaż im przykład rozszerzonej rzeczywistości. Animacja powstałą kilka lat temu, ale nadal robi na mnie wrażenie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Okej, to że się nie odzywałem nie znaczy, że nie obserwowałem tematu. W każdym razie wszystkim bardzo dziękuję ze wypowiedzi.
![]() Ostatecznie wybrałem dla młodzieży colobota. Gra się im raczej podobała, a na nic innego nie miałem czasu bo mieliśmy mieć 40 min, a dostaliśmy 15.. w każdym razie było całkiem sympatycznie i okazało się, że małe dzieci tak naprawdę bardziej wszystko ogarniały niżeli starsi... ![]() Jeszcze raz wielkie dzięki ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
młodzież jest zainteresowana tylko facebookiem na chwilę obecną :/
-------------------- lehehe
|
|
|
![]()
|
|
Były takie przypadki, że próbowały wbić, ale zniechęcali się po 2 próbach ;>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W każdym bądź wypadku fajna akcja. Jeśli byłoby ich więcej to może i młodzież interesowałby się czymś innym niż FB.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2013 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W szkole na informatyce powinny być zajęcia z programowania, tak jak jest ti w Japonii, czy USA, a nie tak jak obecnie, że informatyka polega na zwalaczaniu nudy siedząc w internecie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:52 |