Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [CSS][HTML]Spójność strony
Terrorizer

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć,
Zauważyłem ,że każda porządnie zrobiona strona jest bardzo spójna i stanowi jedną całość.
Mam na myśli ,że trzymając ctrl i oddalając kółkiem od myszki, strony równomiernie się zmniejszają, podczas gdy moje strony z każdym zmniejszeniem zaczynają się rozpadać na kawałki.
Wklejone obrazy zaczynają zmieniać pozycje, tekst świruje i wszystko szaleje biggrin.gif
Dosłownie chaos...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 9)
Rysh

-----

Cytat(Terrorizer @ 22.09.2013, 21:30:14 ) *
Cześć,
Zauważyłem ,że każda porządnie zrobiona strona jest bardzo spójna i stanowi jedną całość.
Mam na myśli ,że trzymając ctrl i oddalając kółkiem od myszki, strony równomiernie się zmniejszają, podczas gdy moje strony z każdym zmniejszeniem zaczynają się rozpadać na kawałki.
Wklejone obrazy zaczynają zmieniać pozycje, tekst świruje i wszystko szaleje biggrin.gif
Dosłownie chaos...

Czego oczekujesz? Bo nie ma w Twoim poście ani jednego pytania.

--------------------
+Quote Post
Terrorizer

-----

Ah faktycznie biggrin.gif Strasznie skupiony jestem na kodzie dzisiaj, mózg mi się odłącza...
Zastanawiam się jakie rozwiązania stosujecie. Ja pisałem jakiś czas temu ,że wiele rzeczy divuję i daję position absolute.
Ciekaw jestem, jakie rozwiązania stosują użytkownicy, że całość strony jest "całością" biggrin.gif
+Quote Post
elmozaur

-----

tu chyba chodzi o stosowanie w stylach em zamiast px
+Quote Post
Turson

-----

Cytat(Terrorizer @ 22.09.2013, 21:51:34 ) *
Ah faktycznie biggrin.gif Strasznie skupiony jestem na kodzie dzisiaj, mózg mi się odłącza...
Zastanawiam się jakie rozwiązania stosujecie. Ja pisałem jakiś czas temu ,że wiele rzeczy divuję i daję position absolute.
Ciekaw jestem, jakie rozwiązania stosują użytkownicy, że całość strony jest "całością" biggrin.gif

Zajrzyj w źródło takiej strony
+Quote Post
Terrorizer

-----

Ja nie wiem, czy to tak przeglądarka odczytuje kody źródłowe stron, czy może ludzie mają tendencję do nieczytelnego pisania kodu ,żeby inni nie "zgapiali",
ale zazwyczaj jak otwieram jakiś odnośnik do css na stronie, to widze jeden wielki zlepek znaczków i trudno coś w tym wyczytać
+Quote Post
Rysh

-----

PPM -> Zbadaj źródło strony

I masz wszystko pięknie elegancko przedstawione od kodu HTML, CSS po kod JS.

--------------------
+Quote Post
amii

-----

Raczej wątpliwe żeby to była kwestia ukrycia tajników css. Te nieczytelne css mogą być produktem dodatkowej warstwy kompilacji smile.gif zabrzmiało jak naukowy bełkot ale np. u mnie w firmie często wykorzystujemy sass i compass do ogarnięcia css. W efekcie css może nie być super czytelny ale programista frontendowy niekoniecznie musi z niego korzystać - co przy większych projektach jest nawet zalecane.

Po za tym są też narzędzia do kompresji - css uglify używany w asseticu z symfony

--------------------
gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet.
Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink.
+Quote Post
lobopol

-----

Podejrzyj źródła firebugiem, albo użyj narzędzi typu http://www.codebeautifier.com/ do "odwrócenia" kompresji plików css

--------------------
+Quote Post
gitbejbe

-----

ja pierdziele, chłopak ma problemy z podstawami tworzenia stron a wy piszecie o wpływie warstw kompilacji na css biggrin.gif

Po pierwsze, aby stosować atrybut "position" trzeba przede wszystkich wiedziec po co on jest i kiedy go stosować. Jeśli rzuczasz dla co drugiego diva pozycje relatywną czy absolutną to nie dziw się, ze Twoja strona wygląda dobrze tylko na Twoim monitorze.

ściagnij jakis darmowy szablon i zobacz w jego kodzie ajk tworzona jest strona. Zobaczysz, że do prawidłowy wyglad uzyskujesz głównie poprzez pare atrybutów:

width
height
float
margin
padding
clear

jesli chcesz aby Twoja strona dopasowywała sie do rozdzieczlości to najzceśniej dla stałych elementów strony przypinasz width = % a nie px. Do tego media_querys ale to juz temat dalece odległy w procesie zdobywania Twojego dobrego doswiadczenia
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:37