![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie wiem jak za to się zabrać. Jest jakiś dokładny poradnik z przykładem left join? Chodzi mi o to, że każdy user ma swoje unikatowe id. Mam drugą tabelę z strukturą: id, user_id, tekst ID unikatowe user_id pobierane przy tworzeniu zapytania z id usera z tabeli users tekst pokazuje nam zdanie wpisane w mysql. Jak próbowałem tego dokonać, albo pokazywało wszystkim, albo nikomu. Kod Złączenie typu LEFT OUTER JOIN[edytuj | edytuj kod źródłowy] Złączenie typu LEFT OUTER JOIN pozwala nam na uwzględnienie w wyniku danych, które nie posiadają swoich odpowiedników w złączanych tabelach. Oznacza to, że jeśli w pierwszej tabeli pojawiają się wiersze, które nie posiadają odpowiedników w drugiej tabeli to zostaną wzięte pod uwagę podczas złączenia ale puste kolumny zostaną wypełnione wartościami NULL. Konstrukcja typu LEFT OUTER JOIN: SELECT kolumna1, kolumna2, ...,kolumnaN FROM tabela1 LEFT [OUTER] JOIN tabela2 ON wyrażenie_warunkowe Słowo OUTER jest tutaj opcjonalne. (inna wersja Oracle) SELECT k.nazwa, p.imie, p.nazwisko FROM klienci k,pracownicy p WHERE k.prac_kontaktowy = p.id (+); Wynik przykładu nazwa imie prac_kontaktowy Acme S.A. Jan Nowikowski Społem S.A. Piotr Lis Józef Miałkowski Jan Nowikowski Statics Sp.z o.o. Adam Kot Zenon Kruk NULL NULL http://pl.wikipedia.org/wiki/Join_(SQL)#Z....LEFT_OUTER_JOIN Mam nadal problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Skoro pytasz o mysql to czemu zakladasz watek w dziale PHP?? Patrz prosze gdzie piszesz a nie walisz gdzie popadnie.... przenosze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie korzystaj z (+) ani z +=. Są przestarzałe i obsługiwane TYLKO przez wyrocznię. Lepiej LEFT [OUTER] JOIN
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wyświetlić dane? moj kod wywala błąd.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To moze pokaz kod oraz blad? Czemu za kazdym razem kazdemu z osobna trzeba to pisac?
Zanim napiszesz kolejnego posta zapoznaj sie obowiazkowo z tym Temat: Jak poprawnie zada pytanie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:36 |