![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Piszę sobie taki skrypt mailingowy i zastanawiam się jak tu zopytmalizować wyświetlanie HTML'a. Chodzi o to że PHP kontroluje dane w prowadzane przez użytkownika i wyświetla odpowiedni komunikat po wysłaniu formularza. Ale wydaje mi się że rozwiązanie które zastosowałem nie jest zbyt profesjonale i optymalne. Proszę was o podpowiedzi. ![]() Przy okazji, jak oceniacie napisany przezemnie kod?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz bałagan wrzucając 10 różnych stron w 1 plik. Po co?
Skoro masz 5 różnych treści to zrób 5 różnych plików. Jak bardzo chcesz je mieć pod jednym adresem to np. użyj include(); Takie moje zdanie. Ten post edytował timon27 18.09.2013, 23:21:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ps: $_GET['error']['id'] = 1;
Tablica _GET nie sluzy do zapisuwania w niej jakis swoich danych..... w tej tablicy znajduje sie to co bylo w URL i tak ma pozostac. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli tutaj:
zamiast echo mam dać include ? i pozmieniam wszystkie get'y na post. Tylko czy wszystkie? Dziękuje wam bardzo za odpowiedzi. Czy macie jeszcze jakieś uwagi ? Pozdrawiam, Przemek. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat i pozmieniam wszystkie get'y na post. A gdzie ja ci pisalem ze masz get na posty zamienic? Zarowno GET czy POST nie sluzy do przenoszenia wartosci miedzy funkcjami w aplikacji.... GET czy POST to tablice wypelniane danymi z przegladarki.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No ale musze jakoś przekazać informacje o błędzie po wysłaniu formularza.
|
|
|
![]()
|
|
Przeciez ty info o errorze zapisujesz i odbierasz w obrebie jednego żądania....
A nawet jakby bylo inaczej to zapisanie tego w GET czy POST by ci wcale nie pomoglo. POczytaj prosze co to GET, co to POST i nie kloc sie w tak podstawowej kwestii ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
To nie tak, że chcę się kłócić. Poprostu nie wiem jak to inaczej rozwiązać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak chcesz coś już na silę przechowywać to stwórz sobie tablice, albo trzymaj to w sesji, a reszta tak jak mówi nospor .
|
|
|
![]()
|
|
Czyli mój kod nie jest dobry? Szczerze się przyznam, że potrzebuję pieniędzy i chciałem napisać coś na codecanyon.net. Powiedzcie szczerze czy nadaje się na sprzedarz po wprowadzeniu wymienionych poprawek? Jeśli nie to czy długa jeszcze droga przedemną? Dodam, że mam zamiar jeszcze dodać wybór stylu w jakim ma być cały formularz przez prostą edycję pliku config.txt (kupujący nie musi znać php, aby konfigurować skrypt)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nauka PHP ma być motywowana zarabianiem pieniędzy na "tworzeniu" (czyt. nauce tworzenia) i bublach to daruj sobie to na starcie i idź rozdawać ulotki.
|
|
|
![]()
|
|
Raz. Piszę w PHP nie od 5 miesięcy a od 2 lat. Dwa. Nie motywuję nauki zarabianiem pieniędzy. Poprostu chcę się dowiedzieć jak dobry jest mój kod. Jak Ci się nie podoba nie musisz dawać złośliwych komentarzy. Nie piszę tu bo jestem chytry i chcę zbić miliony, tylko chcę się dowiedzieć o jakości mojego kodu, to źle ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przecież jak już powiedziano twój "kod" zawiera błędne zastosowanie GET i POST, wiec czego jeszcze oczekujesz? poza tym czym on się wyróżnia od milionów przykładów w necie ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:23 |