![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem zrobić coś takiego, że jak juzer wpisze w adresie:
www.zaloguj.strona.pl to zostaje przekierowany do pliku: http://www.strona.pl/katalog/zaloguj.php. W pliku .htaccess mam ustawione: ErrorDocument 404 http://www.strona.pl więc wszelkie odwołania do nie istniejących plików kierują juzera na stronę główną. Wymyśliłem więc, że zrobię to tak:
ale to nie działa. Użycie zmiennej jest prawidłowe (sprawdziłem z phpinfo()), ale widocznie przekierowanie przez .htaccess usuwa z pamięci zmienną "REQUEST_URI" i zmienna $Adres po załadowaniu strony głównej ma wartość "www.strona.pl/" Jak sobie z tym poradzić? Działam na serwerze wirtualnym. Pozdrawiam, Krzysiek |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualem, co?
pozatym zrobiłeś błąd, w ifie przypisałeś wartość a nie ją porównałeś ![]() Ten post edytował bela_666 24.10.2004, 19:00:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
Ten post edytował invx 24.10.2004, 19:03:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, nie o to mi chodziło... Używam header'a i porównanie też zrobiłem takie jak trzeba (przepraszam za literówkę).
Chodziło mi o to, że php nie rozpoznaje, co juzer wpisał jako pierwotny adres strony. Prawdopodobnie dlatego, że zanim uruchomi się skrypt index.php, czytany jest htaccess. Czyli jest tak: 1. Juzer wpisuje: www.zaloguj.domena.pl 2. .htaccess kieruje go do pliku index.php 3. index.php powinien odczytać, że juzer wpisał "www.zaloguj.domena.pl" i przekierować go - header'em - do odpowiedniego skryptu w podkatalogu:
ale tego nie robi, bo zmienna zdefiniowana tak:
zwraca "http://www.domena.pl"! Dlaczego? I co zrobić, żeby przekierować juzera? Pozdrawiam, K |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak ustawisz przekierowanie z błędu 404 na www.strona.pl/index.php?blad=zaloguj. na indexie funkcją GET odbierzesz to i odpalisz odpowiednią stronę.
-------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
Nie znam się na .htaccess i używam ich tylko tak jak napisałem - do przekierowania juzera do pliku index.php, jeśli wywołany plik nie istnieje... A błędów może być dużo innych i nie każdy ma kierować od razu do ekranu logowania.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() K |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 13:04 |