![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2013 Skąd: Uniejów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien kod lecz nie wiem jak go zmodyfikować. Jest to skrypt głosowania na zawodników i chodzi mi o to żeby każdy zarejestrowany użytkownik strony mógł oddać jeden głos na każdego zawodnika a jeżeli zagłosuje na danego zawodnika to pojawia się komunikat zagłosowałeś już dziś na tego zawodnika. Podaję poniżej kod:
W formularzu przesyłam imię i nazwisko zawodnika jako "nazwa" oraz ukrytą nazwę usera jako user_name pewnie trzeba będzie jeszcze dodać datę ale to już czekam na jakąś pomoc. Z góry dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 6 Dołączył: 24.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj w bazie pole z data i sprawdzaj czy głosował dzisiaj
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2013 Skąd: Uniejów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem szczerze że nawet nie wiem ja się za to zabrać. Proszę o pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem szczerze że nawet nie wiem ja się za to zabrać. Proszę o pomoc. Ale z czym mamy Ci pomóc jak nie znasz podstaw? Zleć to komuś za browara i po kłopocie. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Porównujesz aktualną datę z datą dodania ostatniego głosu. Ale jeśli nie potrafisz podstaw to w tym dziale nie znajdziesz kogoś kto ci to napiszę
![]() -------------------- ;)
|
|
|
![]()
|
|
No dobra daliście mi do myślenia trochę pokombinowałem i mam takie coś:
Jednak coś nie działa więc teraz proszę Was o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to znaczy, że "coś nie działa"?
BTW. SqlInjection się kłania. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Po wciśnięciu przycisku wyślij bez względu na to czy wcześniej glosowalem na danego zawodnika wyświetla się że głos został oddany.
|
|
|
![]()
|
|
Zobacz sobie co zawiera zmienna $rows.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Ale co tam jest źle? Bo nie wiem podpowiedz mi proszę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 12 Dołączył: 30.11.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolega pedro84 dobrze Ci radzi, ja bym też tam poszukał błędu tzn może nie tyle co błędu ale to co przechowuje ta zmienna a z tego co wiem chcesz sprawdzić czy istnieje w tej tabeli użytkownik z data dzisiejsza a tego nie robisz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz aby użytkownik mógł oddać głos raz dziennie musisz dodać kolumnę np czas (int) w bazie i przy INSERCIE dać czas = time()+ 86400 następnie sprawdzasz przy kolejnej próbie oddania głosu czy czas z bazy jest większy od time() jeśli nie robisz INSERTA. Poczytaj o SQL Injection .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 12 Dołączył: 30.11.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co kombinować z time ?
nie wystarczy drobna modyfikacja
Ten post edytował kropamk 1.10.2013, 21:18:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba się zdecydować czy mowa o 24h czy o danym dniu.
Jeżeli te drugie to w przeciągu minuty o północy jest w stanie oddać 2 głosy co jest raczej niewskazane. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
kropamk, o to mi chodziło działa tak jak chciałem dzięki!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:14 |