![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Chciałem prosić Was o pomoc w napisaniu skryptu w OOP. Strukturalnie napisał bym go bez mrugnięcia okiem jednak obiektowo jakoś się zaciąłem. Być może rozwiązanie mojego problemu pozwoli mi ruszyć w świat obiektowości. Do rzeczy. Chciałbym napisać prosty skrypt do zarządzania programami i licencjami. No i padam już w momencie przemyśleń na temat struktury. Nie umiem się przestawić na obiektowe widzenie. Zgodnie z tym co wiem o oop każdy obiekt klasy to tak jak by inny przedmiot. Myślałem więc, że trzeba zrobić dwie klasy, program i licencja. Klasa Program Składowe: id, nazwa, typ_licencji Metody: Dodaj, Pokaz, Pokaz_wszystkie , Usuń Klasa Licencja Składowe: id, ilość, klucz Metody: Dodaj, Pokaż, Usuń O ile powyższe myślenie jest w miarę poprawne to jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak osiągnąc sytuację aby po wywołaniu Program->Pokaz(id) wyświetliło się podsumowanie programu wraz z licencją przynależącą do niego. Nie wiem jak to zaplanować. Możecie mnie jakoś naprowadzić, jak taki skrypt powinien być skonstruowany? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:25 |