![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Utworzyłem nową tabelę w bazie i teraz chciałbym utworzyć dla niej klasę w Entity. Samą klasę utworzyłem (+ repozytorium), ale domyślnie w klasie User (oraz User.orm.yml) jest tylko jedną kolumna "id" - która została utworzona automatycznie przez Symfony2. Ogólnie w bazie mam już tabelę, która jest uzupełniona o wszystkie potrzebne mi pola - tylko nie wiem w jaki sposób uaktualnić schematy, tak aby źródłem była tabela "users" w bazie - W tej chwili porównuje w dość dziwny sposób: PLIKI => TABELA - wolałbym, aby symfony2 wygenerował schemat według struktury, którą ułożyłem w tabeli "users" a nie w plikach YML Polecenie: Kod php app/console doctrine:schema:update --dump-sql zwraca mi: 1) wyrzucenie wszelkich indeksów co nałożyłem na tabele "users" 2) wyrzucenie wszystkich kolumn, które utworzyłem (prócz "id") Jest jakiś sposób, aby pobierało schemat z tabeli a nie z plików YML? Wygodniej jest mi tworzyć najpierw tabelę niż wprowadzać pola tabeli w konsoli. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam zamysł Doctrine ORM to praca na obiektach tak jak całe DQL, nie powinieneś nic robić po stronie bazy danych. Biblioteki Doctrine zajmują się tym za Ciebie.
Istnieje możliwość stworzenia entities na podstawie bazy danych, ale powinno się tego używać tylko w niektórych, szczególnych przypadkach. Ty osobiście nie chcesz pracować na bazie danych, tylko na obiektach. Dodatkowa lektura: http://symfony.com/doc/current/cookbook/do...ngineering.html -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za wyjaśnienie, będę trzymał się raczej standardów i budował bazę za pomocą biblioteki Doctrine. Zastanawiam się nad dostępnością pola typu "text" - cały czas konwertuje mi go na "longtext" gdy wykonuje polecenie:
Kod php app/console doctrine:schema:update --force To normalne? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Nieciekawe. Podobna sytuacja jest z typami liczb: tinyint, mediumint - godzicie się z tym, czy jednak modyfikujecie kod SF2, aby akceptował te dane? Nie chce wpadać w paranoje, ale dla danej kolumny wolałbym tinyint (tj: zakres liczb do 255) zamiast już smallint (65535).
|
|
|
![]()
|
|
A w czym to robi różnicę z punktu widzenia skryptu?
|
|
|
![]()
|
|
Z punktu widzenia skryptu pewnie nic, ale co z wagą bazy? Czy źle dobrany typ kolumny może niepotrzebnie zapychać miejsce w bazie? Prawdopodobnie są to małe różnice, ale kiedyś kładło się na to nacisk. Oczywiście luźnie tak kontynuuje wątek, nie che wpadać w skrajność - bardziej interesuje mnie zdanie innych programistów.
|
|
|
![]()
|
|
Spadek wydajnościowy w takim wypadku wynosi jakieś... ~0%
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 13:01 |