![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 193 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Brodnica (koło Torunia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak sformatować dyski z Linuxem i podzielic je pod Windowsa?? (bez włączania Linuxa)
Ten post edytował MoD 23.10.2004, 13:43:20 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usuwasz partycję linuksową i w jej miejsce tworzysz windowsową. Później już tylko formatujesz.
-------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Lubin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Płytka np. od Windowsa xp. dajesz normalna instalacje i formatujesz dyski.
-------------------- Save you mouth for windows!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Płytka np. od Windowsa xp Na płytce od wina-xp nie ma żadnego programu formatującego, za to na płytce od LINUXa jest - Disk Druid |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fdisk(windowsowy) to co? jakos formatowałem tym partycje linuksowe
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat fdisk(windowsowy) to co? Przy instalacji windowsa xp nie pojawia się fdisk. Jest dostępny po zainstalowaniu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panel sterowania -> Narzedzia administracyjne -> Zarzadzanie komputerem
Pozniej z lewego drzewka: Zarzadzanie komputerem -> Magazyn -> Zarzadzanie dyskami W sekcji z dyskiem na ktorym jest linux sa partycje. Linuxowa nie powinna miec przydzielonej litery lub miec oznaczenie "nieznana partycja". Klikamy wtedy na nia prawym klawiszem myszy i wybieramy z menu "usun partycje". Po usunieciu jej tworzymy z wolnego miejsca nowa partycje FAT*/NTFS i formatujemy. |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na dyskietce startowej jest
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 193 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Brodnica (koło Torunia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z poziomu Windowsa nie mogę nic zmienić, bo go tam po prostu NIE mam. FDISK mi wywala coś takiego:
Cytat Brak dostępu do dysku 1 Program FIPS pokazje mi: Cytat Error: Can't split extended partitions Bye! Aha, i jeszcze jedno, na ten "kompóter" który potrzebuję "wyczyścić" ma tak zabójczę konfigurację sprzętową, że Linux nie chce mi się uruchomić ![]() Ten post edytował MoD 23.10.2004, 15:52:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaka to dystrybucja ?
Na CD dolaczonym do linuxa powinines miec program cfdisk, ktorym latwo usuniesz partycje. |
|
|
![]()
|
|
Instalowałem Mandrake'a, i to jeszcze w trybie tekstowym bo graficzny nie ruszył.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ranish Partition Manager
Wrzucasz ten plik na dyskietke, odpalasz DOSa i formatujesz. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:35 |