![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uczę się jquery, jednak mam kłopot z pobieraniem danych. Chodzi mi żeby np walidacja odbyła się po stronie php a w javascpript chciałbym odebrać komunikat. Przykład: Kod <form action="krok2" id="krok2" > ... </form> Gdzie krok2 to metoda kontrolera.:
A w pliki formularza: Kod <script type="text/javascript"> $( document ).ready(function() { ...//co tutaj? }); </script> No i właśnie nie wiem co dać w js aby odebrać te dane. Wiem że mogę użyć ajax: Kod $.ajax({ // wykonujemy zadanie ajax url: base_url + "/viq/viq_ajx3/index",// okreslamy jaki adres chcemy wywolac type: "POST", data: data2, success: function(data) { $('#' + page + 'form').remove(); $('#' + page).html(data); }, error: function() { console.log('Cos poszlo nie tak...'); } }); Ale chce właśnie nie używając tego. Pytanie jednak jak? Będę wdzięczny za odpowiedź, jakiś przykładowy kod. Ponawiam pytanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to skoro nie chcesz uzywac ajaxa, to pozostaje ci normalne wyslanie forma i normalne wyswietlenie bledu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz tak jak piszesz, zwalidować po stronie PHP, a jednocześnie odebrać komunikat po stronie JS to nie ma innej możliwości jak Ajax. Chyba że tradycyjne przesłanie formularza POST-em (ale wtedy na cholerę JS?) i w przypadku negatywnej walidacji dodanie wartości (za pomocą PHP) do jakiegoś ukrytego inputa, np.
I coś takiego już możesz sobie pobrać za pomocą JS, nie używając Ajax-a, tylko jaki tego sens? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, udało mi się znaleźć to czego szukałem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Sorki za złe tłumaczenie, no ale pisałem tyle ile sam wiedziałem. Chodzi mi o coś takiego jak tu:
http://malsup.com/jquery/form/ Czyli nie chodziło mi o nieużywanie ajaxa tylko o nieużywanie standardowego $.ajax |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 3 Dołączył: 14.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, udało mi się znaleźć to czego szukałem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Sorki za złe tłumaczenie, no ale pisałem tyle ile sam wiedziałem. Chodzi mi o coś takiego jak tu: http://malsup.com/jquery/form/ Czyli nie chodziło mi o nieużywanie ajaxa tylko o nieużywanie standardowego $.ajax Osobiście też używam tego pluginu i z tego co się orientuje to on używa ajaksa. Takiego standardowego. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Ok, generalnie o to mi chodziło, o ten plugin. Finalnie to zapewne będzie używał tego samego co ja nie chciałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki za odpowiedzi.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:55 |