![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2013 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam ponownie,
Tu wasz niezapomniany php_amator ![]() Panowie, jestem początkującym PeHaPowcem więc wybaczcie mi pewne może przygłupie pytania ale poradzić się doświadczonych to lepsze niż kopanie po manualach z których w początkowej fazie nauki I tak niewiele wynika. Tak więc ... Wymyślam różne rzeczy, niektóre działają tak jak to sobie wymyśliłem a czasem nie. Dzisiaj napisałem skrypt który wyszukuje w bazie pola które są wolne oraz zajęte. Ma to służyć do zapamiętywania położenia palet w magazynie I w razie potrzeby wprowadzać przesunięcia w/w z jednego miejsca w drugie. Tworzmy dwie dynamiczne rozwijane listy, jedna pokazuje te zajęte miejsca z których pewne dane maja być przeniesione do drugiej - która pokazuje miejsca "wolne" W moim zamyśle ma to działać w ten sposób: Z pierwszej listy wybieram wartość która mnie interesuje, nastepnie klikam na tę któa mnie interesuje w drugiej I koncowym efektem ma byc przepisanie wartości z pierwszej do drugiej. Sam process kasowania z jednego miejsca I zapisu w drugim nie jest jeszcze uruchomiony, narazie staram się uzykać możliwe najlepiej działające generowanie list. Teraz uwaga oto kod mojego pomysłu:
OK ? Super, tak wygląda amatorska procedura a Ja chciałbym żeby mnie ktoś oświecił jak prościej można to zrobić albo co poprawić I jak powinna wyglądać część przepisująca dane w jednego miejsca do drugiego w BazieDanych ![]() Pozdrawiam PHP_Amator ![]() Ten post edytował php_amator 2.09.2013, 23:52:35 |
|
|
![]() |
--xxx-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Kod jest bez sensu...
Wykonujesz to samo zapytanie 2x- po cholerę?
czyli |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
popraw sobie teraz kod z poprawnymi juz zmiennymi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobieranie wyników z bazy i jakaś pętla zależnie od tego jak pobierzesz wyniki.
eg.
to tylko przykład ![]() A to, czy miejsce jest wolne czy nie, załatw w bazie danych, dodaj pole np status - boolean przyjmij ze 0- wolna 1-zajęta i tworzysz 2 zapytania i wyświetlasz opcje za pomocą pętli ![]() Tak zerkam na twój kod, i to nie jest ani czytelne, ani do konca nie wiadomo o co chodzić, no i te zmienne z wielkiej litery. Niby php nie narzuca uzywania małych, ale wygląda to schludniej, czytelniej, no i łatwiej Ci później będzie przejsc na jakiś Język gdzie nazewnictwo jest już troszkę narzucone. Z tego co mogę jeszcze pomóc, to dla lepszej orientacji w kodzie bo teraz może pamiętasz wszystkie skróty np. $RES i $RET ale gdy przyjdzie coś większego to już się nie połapiesz. Dlatego zamiast $AMK używaj czegoś w stylu $alaMaKota albo $ala_ma_kota Ten post edytował Posio 3.09.2013, 07:10:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2013 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Pobieranie wyników z bazy i jakaś pętla zależnie od tego jak pobierzesz wyniki. eg.
to tylko przykład ![]() A to, czy miejsce jest wolne czy nie, załatw w bazie danych, dodaj pole np status - boolean przyjmij ze 0- wolna 1-zajęta i tworzysz 2 zapytania i wyświetlasz opcje za pomocą pętli ![]() Tak zerkam na twój kod, i to nie jest ani czytelne, ani do konca nie wiadomo o co chodzić, no i te zmienne z wielkiej litery. Niby php nie narzuca uzywania małych, ale wygląda to schludniej, czytelniej, no i łatwiej Ci później będzie przejsc na jakiś Język gdzie nazewnictwo jest już troszkę narzucone. Z tego co mogę jeszcze pomóc, to dla lepszej orientacji w kodzie bo teraz może pamiętasz wszystkie skróty np. $RES i $RET ale gdy przyjdzie coś większego to już się nie połapiesz. Dlatego zamiast $AMK używaj czegoś w stylu $alaMaKota albo $ala_ma_kota Hej, dziękuję za podpowiedzi, bardzo mi się przydały jeśli chodzi o konstrukcję warunków natomiast nie bardzo ale działa tak jak chciałem. Mianowicie jak wspomniałem chodzi o wygenerowanie 2 list z których pierwsza pokazuje miejsca gdzie znajdują się palety, druga zaś miejsca wolne. natomiast jak sugerujesz wpisywanie czy jest zajęte czy nie nie wchodzi w gre ponieważ musze wiedzieć nieco więcej, muszę wiedzieć jaki jest numer palety która w danym miejscu się znajduje. Podaj jakiś prosty przykład jak to powinno wyglądać. Jak już pisałem jestem bardzo "młodym" PeHaPowcem, dopiero sie uczę zesztą sam I wszystko co wiem na temat PHP to że jest ![]() Dlatego właśnie zapisaelm się na to forum żeby słuchając doświadczonych nauczyć się nieco więcej I nieco szybciej ![]() Oczywiście nie chcę "ryby" wolę "wedkę" I sam sobie "nałapię ryb". Więc do dzieła ![]() Napisałe się, napisałem I w końcu w międzyczasie przyglądałem się temu co napisałeś . Zrozumiałem I faktycznie, te dwa warunki wystarczą aby wybrać w bazy pola z I bez palet. Ale czy w jednym zapytaniu oba warunki da się zrealizować aby wygenerowały się dwie osobne listy rozwijane ? A w jaki sposób ? Pozdrawiam amator Nie moge sobie poradzić .... jeśli samo generowanie 2 list daję radę zrobić to już wysyłanie danych do bazy coś mi nie idzie I nie wiem dlaczego. Wziąłem się za sposób, żeby być pwenym jakie dane przechodzą a jakie nie. Na początku sprawdzam czy przechodzą mi dane w zmiennych POST - przechodzą następnie dla porządku albo I nie przepisuje dane z POST do zmiennych newplace I oldplace co widać na załączonym obrazku
Gdzie tkwi błąd ![]() Ten post edytował php_amator 5.09.2013, 00:41:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:05 |