![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam na portalu swoim takie zapytanie z Bazy
To zapytanie działa prawidłowo ! Lecz gdy natrafia na polski znak wyświetla się rąb ze znakiem zapytania. Jak to opisać w php? pewnie już ktoś miał taki problem . Ten post edytował przem1969 1.09.2013, 19:05:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 21 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest kilka rzeczy które mogłeś pominąć
po 1 wybrać formatowanie, polecam utf-8 wtedy w każdym pliku zmienić formatowanie na utf-8 na stronie do nagłówka dodać formatowanie utf-8 i na końcu zaraz po zalogowaniu do bazy wykonać takie zapytanie Ten post edytował jackraymund 1.09.2013, 20:00:20 -------------------- Wykonuje zlecenia na pobieranie danych ze stron i różne boty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się ,że mnie nie rozumiesz. Na strinie jest kodowanie UTF8 .Nie jestem aż taki oststni. W bazie też. http://siatkowkaweb.pl rozwń menu w belce na dole. Trzeci artukuł własnie się tak zachowuje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja robię tak:
1. kodowanie plików ANSI As UTF-8 2. Deklaracja utf w osnowie dokumentu html 3. Baza danych utf-8 i collation polish 4. Koniecznie zapytanie po połączeniu mysql_query("SET NAMES UTF8"); jak to jest ustawione mysql zwróci na 99% dobry rezultat, ostatnio walczyłem z dodatkowymi bibliotekami i tylko taka droga zagwarantowała sukces. |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję będe walczył !
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 6 Dołączył: 24.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możliwe, że masz coś ze złym kodowaniem jednak tu nie tylko chodzi o mysql bo w php z funkcją substr() jest podobnie
U mnie wyświetla a i ten znak rombu ze znakiem zapytania. Zauważyłem to dawno temu ale nigdy się w ten problem nie zagłębiałem, kodowanie zawsze mam na utf 8 i to samo miałem na różnych hostingach. |
|
|
![]()
|
|
Cały portal wyświetla dobrze . Polskie znaki są wszędzie. Z bazy zaciąga artykuły też jest ok .Wydaje mi się ,żę jest wszytsko ok. Dzieje się to wtedy jak zauważyłeś kiedy wyciągam z bazy np. tytuły i skracam ich długość funkcją substring. Jeśli w czasie skrótu natrafi na polski znak to go źle interpretuej "jako błąd" Według Ciebie co mam poprawić w kodowaniu?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@valkirek bo w php funkcja substr dziala na pojednyczych bajtach, a polskie znaki maja dwa bajty wiec jak trafia na podwojny polski znak to go scina w polowie i bierze krzaka - normalka. By tego uniknac nalezy w php operowac na funkcjach z rodziny mb_, np mb_substr
http://pl1.php.net/manual/en/function.mb-substr.php @przem1969 uzyj google: mysql substring utf8 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje Panie Moderatorze. Wiedziałem ,żę jest taka funkcja w Php ale nie potrafię jej zastosowac. Nie jestm az taki dobry. MUSZE rozkminić to. Ale trening czyni mistrza więc sobie poradzę.!!Dziękuje.
Ten post edytował przem1969 2.09.2013, 20:03:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:25 |