![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 369 Pomógł: 2 Dołączył: 1.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam tabele genres, z polami: gid int(11) NOT NULL auto_increment, genre varchar(255) NOT NULL, PRIMARY KEY(gid)) No i do tej tabeli, chcę stworzyć już tabelę z filmami tj. aid int(11) NOT NULL auto_increment, cover varchar(255) NOT NULL, j_title varchar(255) NOT NULL, en_title varchar(255) NOT NULL, pegi int(2) NOT NULL, genre varchar(20) NOT NULL, episodes int(5) NOT NULL, description text NOT NULL, PRIMARY KEY(aid) No i o co teraz chodzi? Normalnie jeżeli flmy by miały tylko jeden gatunek na raz to dalbym tam genre int(11) NOT NULL, co by się odnosiło do danego gatunku, ale mi chodzi o to, aby było po pare gatunków, więc na razie pomyślałem o czymś takim: 1, 5, 10, 55 I wtedy po wyciągnięciu z bazy danych joinowac tabele, ale czy jest to, że tak powiem "elegancki" sposób, czy da się to zrobić lepiej? BUMP |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google: MySQL Many-To-Many relationship
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:51 |