![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie z rana!
Ostatnio napotkałem taki problem - tworząc tabelę w php z pobraniem rekordów z bazy lokalnej (plików i katalogów) jest pewna opcja, że wyświetla mi miniaturę zdjęcia - żeby zdjęcie nie było rozbebeszone, a tabelka o jednakowej wysokości wiersza dałem
tyle że oczywiście INTERNET EXPLORER jako jedyna przeglądarka źle czyta taką opcję bo o ile height jest rzeczywiście 70, tak relatywny width ma może 1 piksel szerokości... Jest na to sposób? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czekaj czekaj... Miniatura ma mieć 70/70px ? jeśli tak to width też 70px zamiast relative : | Nie do końca Cię rozumiem Twój problem
Cytat żeby zdjęcie nie było rozbebeszone, a tabelka o jednakowej wysokości wiersza dałem no to wysokość masz taką jaką chciałeś, a jeśli chesz mieć stałą szerokość to zamiast relative dajesz px. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nie, miniatura ma mieć wysokość 70 px, a szerokość odpowiednio przeskalowaną (czyli dla przykładu zdjęcie mam 700x500px to w okienku miniatury na wszystkich przeglądarkach pokaże się jako 70x50, a w IE 70x1
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak wogole nie wpiszesz width to rozciagnie czy przeskaluje?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
fate no geniusz! po prostu geniusz
![]() ![]() Nie wpadłem na tak oczywiste rozwiązanie - a najlepsze ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skąd wartość "relative" w atrybucie "width" obrazka? Pierwszy raz się z tym spotykam.
Cytat In HTML 4.01, the width could be defined in pixels or in % of the containing element. In HTML5, the value must be in pixels.
|
|
|
![]()
|
|
ja z kolei nauczyłem się tego przez podgląd kodów - zdarzyło się, że w kilku widziałem takie zastosowanie (co dla mnie jest logiczne) - więc z automatu i u mnie weszło to w krew, co się nierzadko zdarza - błędnie, ponieważ jak na załączonym obrazku widać im prostsze rozwiązania, tym lepsze (chociaż np tak na marginesie w IE jest tak, że jesli nie napiszesz "border=0" to wywali ci ramkę na wszystkim co się da - inne przeglądarki muszą mieć wpis - żeby go wykonać - w IE jest tak, że jesli wpisu nie ma / ustawienia - przeglądarka uważa ze opcja jest: "on" ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie wyglądało by na to, że inne przeglądarki ignorują błędny atrybut width, a IE próbuje skonwertować ciąg znaków na px i wychodzi z tego kupa.
O bugach IE można by książki pisać, znam ten ból ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:05 |