![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wiem że dużo było na temat paginacji, lecz testowałem mnóstwo skryptów/kodu i nie bardzo działało tak jakbym tego chciał. Już tłumaczę o co mi chodzi. Chciałbym wykonać taki katalog produktów jak ma neosport lecz nie bardzo wychodzi mi ta paginacja. Posiadam sporą liczbę produktów, na około 2000 podstron dlatego ręczna paginacja zajęła by mi mnóstwo czasu. Mam tak naprawdę dwie możliwości wyeksportowania produktów do kodu html i nie wiem, która będzie lepsza:
1. około 2000 plików html w każdym po 4 produkty z rosnącą nazwą np ( nazwa pliku "p1.html" znajdują się tam 4 produkty, "p2.html" tam też 4 produkty i tak do około 2000 podstron) 2. Wyeksportowania listy wszystkich produktów w 1 pliku html i ustawienie paginacji na długość tekstu bądź innych znaczników Czy ktoś zna jakiś skrypt/framework, który dobrze wykona numeracje moich produktów możliwością dla punktu 1 bądź 2 ?. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przeciez tam nie ma fizycznie zadnych oddzielnych stron html..... koncowki .html uzyskuje sie poprzez ładne url Tam fizycznie jest jeden zwykly plik php ktory normalnie w swiecie prowadzi stronicowanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up
a masz pomysł jak takie coś wykonać mając wygenerowane produkty w formie html tak jak napisałem wyżej w punktach ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To nie masz tych produktow w bazie danych?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2000 plikow html ?!
Tak jak napisał @nospor takie rzeczy robione sa w jednym pliku a skrypt który to obsługuje zajmuje parenaście linijek w miare prostego kodu. po pierwsze to pokaż to co napisałeś i Ci nie działa. Paginacja polega na tym, że (wszystko w jednym dokumencie) wszystko pobierane jest z bazy a sam momen przejscia pomiędzy stronami to po prostu zwyła zmiana zapytania o przedział wyswietlanych rekordów. Paginacje robi się w ten sposób, że najpierw pobierasz ilosc wszystkich rekordów z bazy danych i dzielisz to z zaokrągleniem przez ilość produktów ktore maja pojawić się na stronie = wynik ten daje Ci ilosc wszystkich stron. Klikniecie w strone np numer 2, przekazuje do skryptu infomracje z jakiego przeziału mają teraz zostać wybrane rekordy. Dla strony pierwszej będzie to przedział np od 0 do 10, dla strony 2 bedzie to od 10 do 20 itd. Najlepiej to zobrazowac na skrypcie:
*link - http://www.forum.legalne.info.pl/phpmysqlp...oat-t40261.html* Masz wszystko pieknie wyjasnione. działa na 100% bo sam korzystałem ; ) nie zapomnij o połączeniu z bazą danych Ten post edytował gitbejbe 26.08.2013, 09:44:25 |
|
|
![]()
|
|
Sklep postawiony jest w serwisie IAI, mam możliwość wyeksportowania do pliku pdf, następnie używam konwertera z pdf do html i tam mam możliwość czy mają te wszystkie produkty być w jednym pliku html oddzielone divami czy ma generować plik html z każdej strony w pdfie czyli jakieś 4 produkty na stronę a następne produkty już są w nowej podstronie. Tutaj podam kawałek kodu może wam to ułatwi zobrazowanie sytuacji i będziecie mogli mi coś doradzić:
Tutaj jest tylko kilka produktów, ale mam plik gdzie jest ich mnóstwo, dlatego ma ktoś pomysł jak to mądrze podzielić na podstrony tak jak w katalogu neosport ?. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. W bazie trzymasz wszystkie produkty.
2. Tworzysz plik np. paginacja.php, w którym łączysz się z bazą i umieszczasz skrypt paginacji. 3. Gotowe. Prosta paginacja |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to wyeksportuj wszystko do jednego pliku html, nastepnie napisz skrypt, który powybiera Ci tylko te rzeczy, które chcesz. Z tego co widze, kazdy produkt sklada sie ze zdjcia, nazwy, opisu i numeru. poczytaj o file_get_contents i wyrażeniach regularnych. Możesz napisać nawet taki skrypt, ktory odrazu to wszystko doda Ci do bazy danych, wtedy od paginacji dzieliłby Cię tylko malutki krok : )
|
|
|
![]()
|
|
Tak, ale ja nie mam dostępu do bazy danych bo jest to postawione na serwerach IAI, więc raczej w php tego nie zrobię co ?. Doszedłem przed chwilą do takiego wniosku, czyli raczej zły dział. Chyba że ktoś może mnie nakierować co mogę zrobić z tego kodu HTML aby uzyskać taki efekt ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Dostęp do ich bazy danych jest Ci zbędny. Napisz skrypt parsujący dokumenty HTML i umieść go na swoim serwerze. Dane wrzucaj do swojej bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
A da się jakoś jaśniej ?, nie jestem zbyt dobry w pisaniu skryptów etc bo mam bardzo małą wiedzę na ten temat.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:34 |