![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki oto problem: Wczytuj na stronie menu w postaci: <ul> <li></li> .... .... .... </ul> Chciałbym stworzyć menu w formie trzech kolumn obok siebie. Na podstawie tej listy która mam, czyli podzielić ją na 3 i na tej podstawie otrzymać ile elementów mam mieć w kolejnych kolumnach. Mając na myśli "kolumne" mówie o osobnej liście ul, czyli mam 21 elementów dziele je na 3, otrzymuj 7 elementów na "kolumne" (ul). Więc powinien mi stworzyć 3 listy ul. <ul> <li>1</li> <li>....</li> <li>7</li> </ul> <ul> <li>8</li> <li>....</li> <li>15</li> </ul> <ul> <li>16</li> <li>....</li> <li>21</li> </ul> Kod jaki do tej pory udało mi się stworzyć: Kod $('.main-menu ul').each(function () { $(this).find('ul').each(function(i, list){ var $list = $(list), items = $list.children('li'); length = Math.ceil(items.length/3); items.each(function(i){ if ( i % length === 0) { var newList = $('<ul></ul>').insertAfter($list).append(items.slice(lenght)) newList.width(); console.log('dzieli'); } console.log(i); }); }); }); Niestety tworzy mi tylko 2 kolumny, w 1 mam odpowiednia ilość elementów natomiast do drugiej wrzuca mi resztę. Gdzie popełniam błąd bo nie mogę go znaleźć. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak możesz to przygotuj demo z tym co masz( HTML, JS ) na http://jsfiddle.net/ ,a ja poprawię/napisze na nowo i dam Ci gotowca, bo tak pisać na sucho to trochę ciężko.
Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat do zamknięcia. Ogarnąłem sam.
Ten post edytował Grafi 22.08.2013, 23:30:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:53 |