![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam plik ustawienia.inc
w którym znajdują się zmienne:
i chciałbym dokonać oczytania zmiennej, a następnie zapisać zmodyfikowane zmienne do pliku ustawienia.inc WIem, że trochę na pewno inaczej odbywa się to niż przy zapisie do pliku tekstowego. Proszę o pomoc i sugestie ewentualnie coś na czym mógłbym się wzorować. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie.
Zapisujesz jako string:
Stosujesz znak ucieczki "\" przed $ a potem file_put_contents Ewentualnie:
Ale więcej machania tyle ze to są kiepskie rozwiazania. Ogólnie po co zapisujesz zmienne w pliku? Możesz np zapisać tylko dane każde w nowej linii "\r\n" 10 Autor tak i funkcją $tablica = file wczytaj je do tablicy a potem wywolujesz $tablica[0];$tablica[1];$tablica[2]; 10, Autor, tak lub baza danych -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zerknij na funkcję var_export. Generalnie motyw z takim zapisem edytowalnej konfiguracji jest słaby. Pliki .ini. , .xml lub .json lepiej się sprawdzą.
Ten post edytował rocktech.pl 21.08.2013, 14:03:32 -------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. Zapisujesz jako string:
Stosujesz znak ucieczki "\" przed $ a potem file_put_contents Ewentualnie:
Ale więcej machania tyle ze to są kiepskie rozwiazania. Ogólnie po co zapisujesz zmienne w pliku? Możesz np zapisać tylko dane każde w nowej linii "\r\n" 10 Autor tak i funkcją $tablica = file wczytaj je do tablicy a potem wywolujesz $tablica[0];$tablica[1];$tablica[2]; 10, Autor, tak lub baza danych Zmienne zapisuje po to aby odczytywać je z includowanego pliku w innych częściach strony. Mam całą stronę opartą o bazę na plikach tekstowych wiem, że to nie praktyczne, ale służu to tylko do prywatnych celów i spełnia swoje zadanie. Niestety znak ucieczki jest nie praktyczny "/"ponieważ wtedy plik ustawienia.inc.php wygląda tak:
i nie idzie z niego nic odczytać. Ten sposób jest ok tylko jak zrobić, aby zapisane dane były w czystej postaci tj:
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki niepraktyczny jak to jedyny bezposredni sposob
2 przyklad byl ok:
to działa tak samo:
Nie wierze że ja to testuje zamiast Ciebie ![]()
Ty zapisuje normalnie tak:
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:18 |