Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Import adresow email do danych do bazy, system subskrypcji
art

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam...
napisalem sobie kiedys system do subskryptcji... ktos wpisuje email w formularzu nastepnie dostaje maila z prosba o klikniecie w link aktywacyjny po czym jst dopisywany do bazy... proste i jasne... ale chailbym rozbudowac sobie skrypt o taka mozliwosc jak wyslanie wiekszej ilosci adresow email do bazy... juz wyjasniam:

powiedzmy ze w pliku tekstowym mam 100 adresow email (kazdy oddzielony spacją, przecinkiem lub srednikiem) dopisywanie ich do mojego systemu recznie nie ma sensu... wiec chcialbym umozliwic dodanie tych 100 maili do mojej bazy poprzez formularz... kopiuje miale z pliku tekstowego i wklejam np do pola textarea w moim skrypcie .. naciskam przycisk wyslij .. po czym dla kazdego maila powinien zostac dodany nowy rekord w bazie...

nie bardzo wiem jak sie za to zabrac domyslam sie ze tzreba by bylo np stworzyc z tych 100 maili tablice i nastepnie z tej tablicy ladowac kazdy jej element do bazy... prosilbym o jakies wskazowki albo najlepiej przykłady...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
dag

-----

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. //ładujesz sobie jakoś adresy do $adresy
  5. //czyli np. z pliku, czy $_POST;
  6. $adresy = 'adres1@domena.pl;adres2@domena2.pl;adresN@domenaN.pl';
  7.  
  8.  
  9. //rozdziela, separator;
  10. $tablica_z_adresami = explode( ';', $adresy );
  11.  
  12.  
  13. //wyświetla tablićę
  14. print_r( $tablica_z_adresami );
  15.  
  16. /* potem możesz np. wpisać do bazy */
  17.  
  18. ?>

Ten post edytował dag 21.10.2004, 10:18:42

--------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------
+Quote Post
art

-----

no wlasnie i tyle dokladnie potrafie zrobic ale chodzilo mi o to ze nie wiem teraz jak z tej tablicy ktora utworzylem wpisywac to do bazy... kazdy element tablicy jako osobny rekord bazy...
+Quote Post
scanner

Grupa: Zarząd

Zapętlij inserta i po sprawie..

--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
+Quote Post
art

-----

Ok ja rozumie ze musze zapetlic inserty... wiem ze chodiz o to ze pobieram z tablicy element [0] i insertem, dodaje do bazy... nastepnie element [1], element [2] itd... to doskonale rozumie tylko wlasnie nie wiem jak to zrobic...

chodzi o to ze z tablicami nie wiele robilem i nie wiem np jak mam policzyc ilosc elementow w tabilcy zeby potem np zrobic petle za pomocą for z tymi insertami... a moze zle kombinuje moze jakos to prosciej trzeba zrobic? i wlasnie tu bym bardzo prosil o jakas pomoc lub przykład...
+Quote Post
rogrog

-----

ilosc elementów tablicy zlicza count" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

ale Ty użyj pętli foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do przejścia po tablicy - minimalnie wolniejsza ale dużo wygodniejsza

--------------------
+Quote Post
art

-----

suuuuper.... właśnie o cos takiego mi chodziło... dziękuje wszystkim za pomoc...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:33