![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. jest różna ilość produktów np. [produkt] => Bca
2. każdy produkt może mieć różną ilość zużycia materiału [zuzycie] 3. Chodzi mi o wykrycie tab o takim samym kluczu [id_materialu] i zsumowaniu wyników zużycia [zuzycie] ///// czyli np. produkt 1 i produkt 2 mogą mieć ten sam materiał i należy go zsumować dla wszystkich produktów. 4. wynikiem operacji ma być tablica id_materialu -> [zuzycie] Z góry dziękuję za wszelką pomoc mi już się skończyły pomysły:) część tablicy : [tab_zamowienia] => Array ( [0] => Array ( [id] => 46 [id_zamowienia] => 32 [id_produktu] => 2 [produkt] => Bca [ilosc] => 2 [zuzycie] => Array ( [0] => Array ( [id] => 4 [id_produktu] => 2 [id_materialu] => 1 [material] => aa [zuzycie] => 2.7 ) [1] => Array ( [id] => 12 [id_produktu] => 2 [id_materialu] => 11 [material] => MM [zuzycie] => 2.1 ) ) ) [1] => Array ( [id] => 45 [id_zamowienia] => 32 [id_produktu] => 1 [produkt] => Asd [ilosc] => 2 [zuzycie] => Array ( [0] => Array ( [id] => 1 [id_produktu] => 1 [id_materialu] => 1 [material] => aa [zuzycie] => 1.5 ) [1] => Array ( [id] => 2 [id_produktu] => 1 [id_materialu] => 2 [material] => bb [zuzycie] => 2.6 ) [2] => Array ( [id] => 3 [id_produktu] => 1 [id_materialu] => 3 [material] => cc [zuzycie] => 1.8 ) ) ) ) wynik operacji - http://zapodaj.net/a0737be4dc8da.jpg.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w przypadku duplikatu funkcja array-unique usunie drugą wartość, a ja chcę zsumować zużycie
Może da się to zrobić odpowiednim pobraniem danych z tabeli: teraz mam:
może użyć GROUP BY id_materialu i SUM(zuzycie.id_produktu) -- tylko sumować powtarzające się rekordy z id_materialu Może jednak ktoś da radę pomóc, bo ja mam ![]() pomóżcie albo dobijcie mnie:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przecież już sobie odpowiedziałeś na pytanie .....
|
|
|
![]()
|
|
gdybym wiedział jak napisać zapytanie do bazy to bym się nie pytał
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 18:07 |