![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewną tablicę, np.:
Muszę ją posortować wedle wartości każdego elementu, ale w dalszym ciagu ważne są dla mnie ich poszczególne indeksy. Przy wykorzystaniu array_multisort wszystkie indeksy się niestety zerują. Jest jakaś szansa na ominięcie tego problemu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 20 Dołączył: 12.12.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Skopiuj tablicę do 2 roboczej zmiennej
2. Posortuj drugą zmienną 3. Wykorzystaj array_search aby znaleźć odpowiedni klucz w 1 tablicy -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież jak posortuję to nie będę miał się czego chwycić przy wyszukiwaniu, bo zginą mi indeksy; a nawet jeśli to na końcu otrzymam to samo co mam teraz - chyba że nie rozumiem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz pierw sortować po wartości, a potem po kluczu tak? Tzn tam gdzie wartości się powtarzają pałeczkę przejmuje klucz?
Bo jeśli tylko po wartości to asort |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:10 |