![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam bazę MySQL i ustawione kodowanie utf8_general_ci, podczas łączenia z bazą muszę wykonywać zapytanie "SET NAMES utf8", w przeciwnym wypadku występują problemy ze znakami (kodowaniem)
Chciałem jak najbardziej ograniczyć liczbę zapytań, więc zastanawiam się czy można temu jakoś zapobiec? Albo zmienić kodowanie bazy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. utf8_general_ci to metoda porównywania znaków, nie kodowanie.
2. Ilość zapytań sama w sobie ma bardzo niewielkie znaczenie. 3. Począwszy od którejś wersji PDO (starej) kodowanie znaków dla połączenia ustawia się bezpośrednio w DNS-ie: Kod mysql:host=...;dbname=...;charset=utf8
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dzięki za poprawienie. A może jak ustawię inną metodę porównywania znaków to problem zniknie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jaki problem? Prosty select źle napisany będzie 1000x większym problemem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiesz czym jest porównywanie znaków, a czym kodowanie - odsyłam do dokumentacji. Podpowiem, że to pierwsze nie ma najmniejszego związku z "krzaczkami".
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 09:56 |