![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie, dosyc istotne i nie wiem czy takie cos jest w ogole mozliwe.
znalazlem jakis skrypt ktory na podstawie numer id, generuje mi kod kreskowy. Czyli id jest przyznawane do kazdego produktu, czy mozna na tej podstawie zakupic czytnik kodow kreskowych i zamiast wyszukiwania i wpisywania za kazdym razem numeru id, pominac ta czynnosc i tylko skanowac kod wydrukowany na produkcie, by przejsc do danego produktu? czy ktos spotkal sie juz z takim rozwiazaniem? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie, że można użyć czytnika. Czytnik to tylko inna forma wprowadzania danych.
A kod kreskowy można generować chociażby za pomocą biblioteki TCPDF. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Kupujesz
2. Plug&Play 3. Skanujesz kod - czytnik wyrzuca numer + znak nowej linii (w twoim przypadku wysłanie formularza) Jedyne o co musisz się martwić to aby podczas skanowania kodu odpowiednie pole w formularzu było aktywne. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 4 Dołączył: 27.01.2012 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdaje się, że czytniki na końcu dodają jeszcze literę r i znak nowej linii. W ten sposób otrzymujemy komunikat "5904867583142r\n" .
Piotr -------------------- Zapraszam do głosowania na agendę PHPCon Poland 2013 http://www.phpcon.pl/2013/pl/agenda.
--- Piotr Pasich piotr.pasich@xsolve.pl www.xsolve.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, chodzi mi dokladnie o cos takiego:
http://nside.pl/rimsys/artikel.php tylko z tego co wiem to dobrze wyswietla sie na razie na Chromie. Chodzi dokladnie o to bym do danego zegarka mozna bylo wydrukowac karteczke z kodem kreskowym, i pozniej zamiast szukac danego artykulu, to zeby za kazdym razem mozna bylo zeskanowac tylko, i przejsc do danego produktu. hmm, prosze o wyrozumialosc z tego wzgledu iz strona jest w dosyc 'twardym' jezyku ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 290 Pomógł: 48 Dołączył: 11.05.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze, ale z czym masz dokładnie problem?
![]() Jeśli posiadasz skrypt, który potrafi zakodować pewny ciąg (ID) do kodu kreskowego, to urządzenie powinno bez problemu to odczytać. Sytuacja wygląda podobnie jak z generowaniem kodów QR. Pierwszy lepszy generator online (chociażby http://goqr.me) może wygenerować kod, a przykładowo telefon bez problemu go odczyta. Ten post edytował Tajgeer 9.08.2013, 12:53:59 |
|
|
![]()
|
|
kod kreskowy jest generowany na podstawie id, czyli tym przypadku jest to: 1000067
Czyli rozumiem, ze jezeli kupie czytnik kodow kreskowych to nie bedzie to wymagalo jakis dodatkowych rozwiazan? Wystarczy wyszukiwarka z polem typu search? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 290 Pomógł: 48 Dołączył: 11.05.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co napisał r4xz - tak powinno być. Ja niestety nie miałem styczności z takowym czytnikiem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja miałem i tak jest, wrzuca do aktywnego pola
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Również miałem do czynienia z czytnikami i powtarzam kolejny raz : czytnik to nic innego jak inna forma wprowadzania tego twoje 'ID produktu'.
1. Czytnik do łapki 2. Ustawiony focus na polu (na stronie), w którym ma pojawić się twoje ID odczytane przez czytnik (możesz również ręcznie wpisać gdy czytnik nie odczyta kodu bo jest np. zamazany/brudny etc.) 3. przeważnie czytnik dorzuca na końcu łańcucha znak nowej linii -> czyli jakby ENTER co daje wysłanie danych przez formularz 4. obsługa formularza to już chyba tłumaczyć nie trzeba. Jak widać czytnik to 'tylko' wpisanie tego ID PRODUKTU w pole - z automatu - dzięki czemu nie robisz tego ręcznie. Przydatne zwłaszcza gdy ID PRODUKTU ma np. 16 znaków i/lub produktów masz ze 100 dziennie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:49 |