![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2013 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, stworzyłem sobie możliwość dodawania aktualności do bazy z poziomu przeglądarki.
Chciałem również to rozszerzyć o możliwość dodawania zdjęcia do pojedynczej aktualności, jednak coś mi nie gra. Mam tabelę news, a w niej: id,zdjecie,tytul,data,tresc. Dodawanie aktualności (bez zdjęcia) działa bez zarzutu, jednak gdy dorzuciłem zdjęcie, przechodzi wszystko przez formularz, wyświetla się komunikat o poprawnym dodaniu aktualności, jednak do bazy zawsze dodają się 2 rekordy po naciśnięciu przycisku. Dlaczego się tak robi, to wiem, ponieważ mam zrobione 2 zapytania, ale niestety nie mam pojęcia jak złączyć je w jedno. Rekord "zdjecie" mam ustawiony na typ mediumblob. Oto mój kod:
Za wszelką pomoc i wskazówki dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drugie zapytanie musi aktualizować pierwsze. Czyli UPDATE.
To mozna w jednym zapytaniu dać
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2013 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ahh no tak, że też nie wpadłem na to, dzięki!
Teraz mam problem z wyświetleniem tego zdjęcia. Do bazy się już wszystko ładnie dodaje, lecz jak próbuje to wyświetlić w ten sposób:
To w miejsce zdjęcia wyskakuje milion linijek krzaczków. Czytałem że trzeba ustawiać jakieś headersy, ale niestety nie ma nigdzie konkretne poradnika jak to zrobić. Czy mógłbym prosić jeszcze o pomoc tutaj, czyli jak wyświetlić to zdjęcie z pozostałymi danymi? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Utwórz plik, z headerem ustawionym na image/jpg, w którym będziesz pobierać z tablicy GET id zdjęcia i je wyświetlac za pomocą echa. A następnie na głownej stronie daj html'owe wyświetlenie zdjęcia ze ścieszką na stworzony plik uzupelnione o odpowiednie dane w GET ;p
Co nie tłumaczy tego, że trzymanie danych w bazie danych jest bezsensowne, jak juz pewnie gdzieś czytałeś.. |
|
|
![]()
|
|
Tak, czytalem ze trzymanie zdjec (nie danych:P) w bazie jest raczej nie praktyczne.
Zajmę się jutro tym headerem jak będę miał jakiś problem to napiszę. A co do ładowania zdjęć, to jak się to powinno robić tzn. gdzie je trzymać, a jak je przechowywać w bazie? W bazie same linki? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:19 |