![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam do napisania aplikacje, ktora ma zakodowac informacje (text) w grafice np. BMP lub tez innym formacie, np. w wav, mpeg, itp. Generalnie polega to na tym, ze nalezy zmieniac najmniej znaczacy bit w kazdym pikselu (jesli chodzi o obrazek), tak aby obrazek zachowal oryginalny wizerunek (a przynajmniej zmiany byly nie dostrzegalne dla ludziego oka). Zaproponowano mi napisanie tego w Visual C++, C#, Javie lub Delphi... Wpadlem na pomysl, ze ciekawym rozwiazaniem bylo by napisanie tego w php i umieszczenie gdzies w necie (wtedy ktokolwiek by zakodowal z takiej strony ten obrazek, moglby informacje odkodowac rowniez spod danego url'a). Wtedy obydwie strony nie musialby posiadac odpowiedniego oprogramowania na dysku. Ale czy jest to w ogole mozliwe ? Jak nalezaloby podejsc do tej sprawy ? Na pewno trzeba by bylo skorzystac z funkcji czystego C (fopen, pozniej obejsc jakos naglowek BMP, pozniej zabawa z wskaznikami chyba), wtedy moze by to bylo wykonalne. Wiecej o Steganografi znajdziecie tutaj.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ja to widzę tak:
1. Wczytujesz dane za pomocą np. fopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - funkcje są binarnie bezpieczne oczywiscie..., możesz dodać flagę b do fopen (więcej w manualu) - równie dobrze a nawet lepiej możesz użyć file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual 2. parsujesz plik zgodnie ze specyfikacją BMP czy też DIP - to na pewno znasz jak sie tym zajmujesz... jak coś to google. Wczytujesz dane do stringów (nagłówki) i tablic (kolory i piksele) 3. wykonujesz te swoje operacje steganograficzne na wczytanych tablicach 4. z powrotem tworzysz plik bmp (łączysz nagłówki i implode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualowane tablice) i już ![]() chyba nic szczególnie odkrywczego ![]() PS. wskaźników nie ma w php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@lunter: jestes pewien że biblioteka gd wspiera bmp ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
BMP nie wspiera, ale w PNG to moze byc nawet bardziej uzyteczne, bo kto w sieci posluguje sie bmp...a taki png mniejsze podejrzenia wzbudza, poza tym ogolnie program taki napisany w php i udostepniony w I-necie daje wieksze mozliwosci niz czysta aplikacja, np. w C#.
lunter -> gorzej bedzie, jak prowadzacy zabroni uzywac bibliotek i np. kaze wlasne napisac :/ jutro sie popytam rogrog -> tez myslalem o tych tablicach :] BTW: Dzieki wszystkim za jakiekolwiek odpowiedzi, myslalem, ze tego tematu nikt nie ruszy ;p Jednak zostalem mile zaskoczony, moze ktos jeszcze cos dopowie od siebie ? Ten post edytował Reigon 19.10.2004, 22:27:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(rogrog @ 2004-10-19 22:28:43) PS. wskaźników nie ma w php Wskaźniki są tyle że ich nie widać;)))) ![]() Ten post edytował theoden 19.10.2004, 23:34:23 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(theoden @ 2004-10-20 00:33:21) Wskaźniki są tyle że ich nie widać ![]() ok, zdawało mi się że mówimy o programowaniu w php a nie programowaniu silnika php ![]() ![]() Cytat(Reigon) myslalem, ze tego tematu nikt nie ruszy ;p na tym forum ciekawe tematy zawsze znajdą popularność ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(rogrog @ 2004-10-20 14:40:43) na tym forum ciekawe tematy zawsze znajdą popularność ![]() ![]() No to super, tyle, ze ja zaden PRO user nie jestem, dlatego przydalyby mi sie zrodla, ktorych lunter nie moze znalezc ![]() Dzisiaj zagadalem do prowadzacego, generalnie na to przystal, aby to kodowac w PNG i zeby bylo to w php, tylko jako, ze bedzie to aplikacja klient-serwer, tak czy siak przesylamy tresc siecia...a wiec nie do konca jest to tak, jak powinno byc (bo nota bene tresc bedzie az tak bezpieczna)...zaproponowal SSL lub cos tam jeszcze... - no ale z tym chyba zadnego problemu nie powinno byc. Zabieram sie w piatek lub pon. do pisania, pisac do struk. czy obiektowo ? Z obiektowym php raczej nie mialem stycznosci, ale jak polepszy kod i dzialanie, to mozemy postawic sobie wyzwanie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Reigon @ 2004-10-20 17:21:58) Zabieram sie w piatek lub pon. do pisania, pisac do struk. czy obiektowo ? Z obiektowym php raczej nie mialem stycznosci, ale jak polepszy kod i dzialanie, to mozemy postawic sobie wyzwanie ![]() To zależy jeżeli bawiłeś się OOP w innym języku to pewnie i tu sobie poradzisz jak nie to zawsze można się nauczyć ![]() Wady i zalety obu podejść - pełno tego na forum poszukaj. Ten post edytował theoden 20.10.2004, 21:23:18 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat(theoden @ 2004-10-20 20:22:50) Cytat(Reigon @ 2004-10-20 17:21:58) Zabieram sie w piatek lub pon. do pisania, pisac do struk. czy obiektowo ? Z obiektowym php raczej nie mialem stycznosci, ale jak polepszy kod i dzialanie, to mozemy postawic sobie wyzwanie ![]() To zależy jeżeli bawiłeś się OOP w innym języku to pewnie i tu sobie poradzisz jak nie to zawsze można się nauczyć ![]() Wady i zalety obu podejść - pełno tego na forum poszukaj. Chodzilo mi o wady i zalety podejsc do tego konkretnego programu...bo ogolnie to wiem co i jak ![]() |
|
|
![]()
|
|
szczerze mowiac w tym konkretnym przypadku na poziomie samej podmiany bitów nie widzę szczególnych zalet z obiektówki...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2004 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moja stronka, dział portfolio.
Jeśli potrzebujesz kodów, pisz. (zymen@zymen.net). Co prawda w c++, ale zbyt mocno to się nie różni. |
|
|
![]()
|
|
Program zaliczony, podaje zrodla, moze kiedys sie komus przydadza, algorytm kodowania:
Algorytm dekodowania
Ten post edytował Reigon 17.11.2004, 23:13:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:48 |