![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hey,
moglibyscie powiedziec mi jak zrobic aby jako argumenty do mysql w INSERT INTO szly zmienne ? bo cudzyslowy "" i '' mi sie gryza ze soba. i czasami dodaje nazwe zmiennej a nie wartosc ( w postaci $zmienna), czasami nic nie dodaje, a czasami robi blad :[ zmienne mialy by byc pobrane z formularza wczesniej zamienione w sposob $email = $_GET['email']; a potem uzywamy tylko $email probowalem tak: mysql_query("INSERT INTO tabela(pole1, pole2) VALUES($email, $email2)"); i oczywiscie nic z tego.... tutaj wywala mi blad a jak zrobie nawiasami '' to wpisuje wlasnie wartosc zmiennych.... wie ktos jak to zrobic ? dziekuje z gory |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
POwinieneś dostać ostrzeżenie za lenistwo i niekożystanie z wyszukiwarki forum, ale mam dziś dobry dzień.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
To trzeba bylo juz dac troche bardziej poprawna forme:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Puciek: obydwie są poprawne, ne mieszaj... apostrofy mogą dawać minimalny zysk (chociaż był topic w którym twierdzono, że minimalną przewagę ma jednak cudzysłów, ale zauważano że jest to różnica na poziomie błędu statystycznego... faktycznie nie chce mi się w tcoś takiego wierzyć...)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Cytat(rogrog @ 2004-10-19 19:20:02) Puciek: obydwie są poprawne, ne mieszaj... apostrofy mogą dawać minimalny zysk (chociaż był topic w którym twierdzono, że minimalną przewagę ma jednak cudzysłów, ale zauważano że jest to różnica na poziomie błędu statystycznego... faktycznie nie chce mi się w tcoś takiego wierzyć...) Tutaj przedewszystkim chodzi o czytelnosc kodu, gdyz w apostrofach aby zawrzec zmienna musisz dodac '.$zmienna.' co stanowczo poprawia czytelnosc kodu. Ten post edytował Puciek 19.10.2004, 18:28:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Puciek @ 2004-10-19 19:27:28) Tutaj przedewszystkim chodzi o czytelnosc kodu, gdyz w apostrofach aby zawrzec zmienna musisz dodac '.$zmienna.' co stanowczo poprawia czytelnosc kodu. hę?? ale o co chodzi?? ![]() co za różnica czy dasz "costam".$foo."costam" czy 'costam'.$foo.'costam' ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Puciek @ 2004-10-19 18:27:28) Tutaj przedewszystkim chodzi o czytelnosc kodu, gdyz w apostrofach aby zawrzec zmienna musisz dodac '.$zmienna.' co stanowczo poprawia czytelnosc kodu. Puciek weź mnie nie denerwuj! Bredzisz o czytelności, a podajesz kod, który poza kolejnością apostrofów i cudzysłowów niczym nie różni się od mojego - nieczytelnego! Jeszcze jedna wiadomość w tym wątku niezwiązana z problemem i zamykam! -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:40 |