![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam nastepujace tabele:
Mam tez taka tabele:
I problem teraz polega na tym, ze musze napisac zapytanie, ktore bedzie mi ta ostatnia tabele uzupelnialo na podstawie danych z poprzednich trzech. Nie mam z tym problemu poza jedna rzecza. W ostatniej tabeli mam dwa pola, ktore mi sie wykluczaja w jednym zapytaniu: ud_tasks_count i ud_executed_tasks_count. Pierwsze z nich zlicza wszystkie zadania danego uzytkownika, a drugie zadania, ktore maja status 'executed'. Pobieram ten status z tabeli pr_st_tasks z pola ts_status (ono przechowuje liczbe, ale to nie ma znaczenia akurat odnosnie tego problemu). Sek w tym, ze nie wiem jak napisac jednego selecta, ktory by mi poprawnie wypelnil te dwa pola (kolumny). Jesli przeciez w warunku ogolnym 'where' podam 'where ts_status = 1' no to warunek bedzie dla calego zapytania - czyli w ud_tasks_count bede rowniez mial wartosc taka jak w ud_executed_tasks_count. Pytanie teraz do Was: Czy da sie tak napisac warunki zeby to zapytanie napisac w postaci jednego selecta (oczywiscie z podzapytaniami itd.), a nie rozbijac tego na korzystanie ze zmiennej, ktora by juz wczesniej miala przekazany fragment zapytania? Jesli tak to bede ogromnie wdzieczny za pomoc. Jesli trzeba to rozwiazac inaczej rowniez prosze o wskazowki bo nie moge sobie z tym dac rady ![]() Tyle czasu minelo i nikt nie odpowiedzial ![]() ![]() Moze jak powiem, ze to pod Oracla musi byc to cos ulatwi/pomoze? Chociaz kazda wersja bedzie mile widziana - na Oraclowego SQLa juz sobie sam to przerobie pozniej... Ten post edytował ins@ne 4.11.2004, 21:21:50 -------------------- "Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów."
Albert Einstein |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 09:07 |