![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 3 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na swojej stronie muszę stworzyć tło składające się z trzech divów: górny, srodkowy i dolny. Górny i dolny div będą miały tła obrazkowe - o stałej wysokości. Natomiast div środkowy będzie posiadał tło z koloru, którego wysokośc byłaby zależna od wysokości całej strony. Czyli miałby się powiększać wraz z ilością tekstu/treści na stronie.
Tło musi się znajdować w kontenerze - divie o wartości position: absolute (ażeby tło było za wszystkimi innymi wartswami strony). Oto uproszczony szkielet strony: Kod <html> <head> <style type="text/css"> .background { position: absolute; z-index: -10; width: 100px; } .background .top { background: red; height: 100px; } .background .center { min-height: 100px; background: green; } .background .bottom { background: yellow; height: 100px; } </style> </head> <body> <div class="background"> <div class="top"></div> <div class="center"></div> <div class="bottom"></div> </div> <p> Tresc strony<br /> Tresc strony<br /> Tresc strony<br /> Tresc strony<br /> Tresc strony<br /> Tresc strony<br /> Tresc strony<br /> Tresc strony<br /> Tresc strony<br /> Tresc strony<br /> Tresc strony<br /> Tresc strony<br /> </p> </body> </html> No i teraz jak zrobić, aby środkowy div .center powiększał się analogicznie do ilości tekstu na stronie? Ten post edytował klapaucius 27.07.2013, 13:36:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale sprawdz:
overflow: auto; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 3 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak.
Mam tylko jedno pytanie: Dlaczego zrobiles to tak: A nie tak: W ten sposob powinno wszystko dzialac jak nalezy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego nie skorzystasz po prostu z wielu teł ustawionych dla jednego elementu?
|
|
|
![]()
|
|
Tak. Mam tylko jedno pytanie: Dlaczego zrobiles to tak: A nie tak: W ten sposob powinno wszystko dzialac jak nalezy Wynika to ze skomplikowanej struktury mojej strony. Chodzi o to, że nie na każdej podstronie wyświetla się takie samo tło. Tak więc niestety MUSI być tak jak napisałem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) @edit Dlaczego nie skorzystasz po prostu z wielu teł ustawionych dla jednego elementu? Ok, poradziłem sobie podanym przez Ciebie sposobem. Dziekuję. Ten post edytował klapaucius 27.07.2013, 18:07:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:35 |